Fjernvarmen: Kunne ønske højere CO2-afgift

Dansk Fjernvarme bakker op om ekspertgruppens anbefalinger og især muligheden for tilskud til CCS. Men en afgift burde være højere og ensartet for at sætte skub på omstillingen.
Foto: Jesper Voldgaard/Dansk Fjernvarme
Foto: Jesper Voldgaard/Dansk Fjernvarme

En dansk CO2-afgift på 100-375 kr./ton i kvotesektoren og mellem 600-750 kr./ton i den ikke kvotebelagte sektor. Det er summen af de tre anbefalinger som ekspertgruppen for en grøn skattereform præsenterede tirsdag formiddag.

Som udgangspunkt bakker Dansk Fjernvarme op om konceptet med en CO2-afgift, der er tæt på essensen i konceptet om forureneren betaler.Dog ville fjernvarmen ikke have opponeret over endnu højere niveauer end det anbefalede.

"Vi kunne godt have ønsket os en endnu højere afgift, for yderligere at sætte tempoet i vejret," siger adm. direktør, Kim Mortensen.

"Men der er også brug for at få luget ud i alle de mange knopskydninger med afgifter, der rammer energisektoren, så vi i fremtiden alene har en bred og ensartet CO2-afgift at forholde os til. Det kræver en fuld omlægning af energiafgifterne, hvor der heller ikke skelnes mellem kvotebelagte sektorer og ikke kvotebelagte sektorer, så vi får ensartede konkurrencevilkår mellem de forskellige energiteknologier."

Med et primært brændsel, der teknisk set vurderes som CO2-neutralt, rammes fjernvarmen også i mindre grad af en afgift.

Det, Dansk Fjernvarme især fremhæver fra anbefalingerne, handler dog ikke om CO2-neutralitet, men snarere om CO2-negativitet. Eksportgruppen anbefaler således at CCS støttes ved at CO2-lagringen modtager en betaling svarende til afgiftsprisen.

"II fjernvarmesektoren er vi tæt på at være i mål med den grønne omstilling og have omstillet til 100 procent CO2-neutral energi. Andre sektorer har de betydeligt sværere end os og derfor sætter vi også pris på, at ekspertgruppen åbner for, at der kan gives tilskud til udvikling af fangst og lagring af CO2," siger Kim Mortensen.

Ekspertgruppen anbefaler CO2-afgift på højst 750 kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også