Svensk Vindenergi: Havvind kan klare 45 pct. af svensk forbrug i 2050

Den primære årsag til det højere elforbrug er produktionen af brint, der i 2050 ventes at kræve lige så meget el, som hele Sverige bruger i dag.
Foto: Svensk Vindenergi
Foto: Svensk Vindenergi
AF MARKETWIRE

Sveriges elforbrug kan frem mod 2050 blive tredoblet, viser et nyt studie, der vurderer, at halvdelen af elforbruget under rette forudsætninger kan klares med havvindenergi.

Det kræver dog reformer fra politisk side, hvis vindenergiens potentiale skal indfries, skriver Svensk Vindenergi.

Studiet er udarbejdet af konsulentvirksomheden Thema på vegne af Svensk Vindenergi og fem andre selskaber, heriblandt danske Ørsted.

Elforbruget i Sverige ventes ifølge studiet at øge med 50 pct. i 2030 og kan nå op i 370 terawatttimer (TWh) i 2050. I dag er elforbruget på 140 TWh.

Den primære årsag til det højere elforbrug er produktionen af brint, der i 2050 ventes at kræve lige så meget el, som hele Sverige bruger i dag.

"Svensk industri er i begyndelsen af en gennemgående omstilling. Selskab efter selskabet skal erstatte fossil energi med grøn el, samtidig med at nye elintensive industrier etablerer sig. Dette gør, at behovet for el øges kraftigt. At vi indfrier målet er afgørende for at stoppe udslippet og sikre industriens konkurrencestyrke," siger Daniel Badman, der er administrerende direktør i Svensk Vindenergi.

Studiet peger på et stort uforløst potentiale for havvindenergi i Sverige, der i 2050 kan nå op mod 167 TWh, eller hvad der svarer til 45 pct. af det samlede elforbrug.

Det kræver dog, at den svenske regering og Riksdagen gennemfører en række reformer, lyder konklusionen. Heriblandt skal elnettet udvides for at sikre tilstrækkelig kapacitet, der skal lægges planer for opførelsen af vindmøller, processerne omkring havvindkraft skal forenkles, og kommunerne skal gives økonomiske incitamenter til at overgå til bæredygtige energikilder.

Svensk Vindenergi: Langsom proces bremser vindenergien 

Sydsveriges livline er kommet i drift efter 22 forsinkelser

Forlænget revision af kraftværker tvinger Sverige ud i alternativer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også