EnergiWatch

Klimakompas skal skaffe ordrer til danske virksomheder

Nyt værktøj skal hjælpe danske virksomheder med at dokumentere klimaaftryk og på den måde skaffe flere ordrer.

Foto: Jens Dresling

Den grønne omstilling fylder mere og mere. Også i erhvervslivet.

Derfor har regeringen torsdag lanceret et såkaldt klimakompas.

Det skal hjælpe virksomheder til at kunne dokumentere det aftryk, deres aktiviteter sætter på klimaet. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge meddelelsen oplever et stigende antal danske virksomheder at blive mødt af både krav og forventninger om, at de kan dokumentere deres klimaaftryk.

Klimakompasset skal hjælpe virksomhederne med at beregne deres CO2-aftryk og skabe overblik over, hvordan klimabelastningen fordeler sig rundt i virksomheden.

I pressemeddelelsen fremgår det, at et overblik over en virksomheds klimaaftryk kan øge virksomhedens konkurrenceevne - især på grund af den øgede efterspørgsel efter klimadata.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) glæder sig over klimakompasset. Han mener, det vil være med til at skabe markedsfordele for særligt de små og mellemstore virksomheder.

"Når jeg har været ude at besøge virksomheder i Danmark, oplever jeg, at man virkelig gerne vil tage den grønne førertrøje på."

"Men jeg oplever også, at virksomhederne alt for ofte har svært ved at dokumentere over for kunder og samarbejdspartnere, hvad deres reelle klimaaftryk er," siger han i pressemeddelelsen.

Også SMVdanmark - som repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder - glæder sig over det nye værktøj.

"Mange SMV’er synes, det er dødkompliceret at finde ud af, hvor meget CO2, de udleder. Ofte må de hyre dyre konsulenter for at få hjælp."

"De har faktisk brug for den viden, for ofte er de underleverandører til en storkunde, der forlanger styr på CO2-regnskabet," siger Bjarke Roed-Frederiksen, som er chefkonsulent i SMVdanmark.

Dog mener han, at værktøjet godt kunne være mere brugervenligt. Bjarke Roed-Frederiksen fortæller at man helt kunne undgå CO2-regnskaber, hvis der i stedet blev lavet en CO2-afgift, som omfatter alle udledninger.

"En generel afgift ville delvist overflødiggøre komplicerede CO2-regnskaber. På den måde ville priserne automatisk afspejle udledningerne og gøre forurenende varer dyrere," siger han.

Klimakompasset er lavet af Erhvervsstyrelsen i samarbejde med Energistyrelsen.

Passagerafgift i regeringens klimakøreplan vækker forundring i flybranchen

 

Mere fra EnergiWatch

Nature Energy-topchef spår massiv vækst efter ejerskifte

Med oliegiganten Shell som ny ejer er danske Nature Energy klar til at forsvare sin position som markedsleder, når det globale potentiale om tusind og atter tusindvis af biogasanlæg skal indfries, siger adm. direktør, Ole Hvelplund.

Topchef vil tilføje nye forretningsben til OK

Andelsejede OK har en stribe datterselskaber, der går udover den traditionelle brændstofforretning, som har været kernen i selskabet gennem mere end 100 år. Ny direktør fortæller, at selskabet ser på at tilføje nye forretningsben.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs