EnergiWatch

Staten har pumpet milliarder i biogasanlæg: Tvivl om klimagevinsten vækker kritik

Siden 2010 har staten støttet biogasanlæg med 8 mia. kr. ifølge en aktindsigt fra Energistyrelsen. Klimagevinsten er dog tvivlsom, og det møder kritik fra flere kanter.

Foto: Louise Herrche Serup

Danske biogasanlæg har fået 8 mia. kr. i støtte af den danske stat siden 2021 viser en aktindsigt fra Energistyrelsen til Ingeniøren, men klimagevinsten for anlæggene er tvivlsom, og det vækker kritik hos flere forskere.

For ifølge en undersøgelse fra Energistyrelsen havde 69 af landets 144 biogasanlæg en metanudslip på 2,5 pct., hvilket overgår den ene procent, som er en forudsætning for at nå 2030-ambitionen på klimaområdet.

"De her udledninger af metan er chokerende høje - og sætter et stort spørgsmål ved klimagevinsten på nogle af biogasanlæggene. Samtidigt er der brugt rigtig mange penge på det - og derfor skal der simpelthen styr på det nu, for vi har brug for biogassen miljømæssigt," siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, til Ingeniøren.

Ifølge Peter Møllgaard, der er formand for Klimarådet, skal der reageres omgående på den tvivlsomme klimagevinst.

Samtidig bebuder klimaminister Dan Jørgensen nye tiltag for at nedbringe metanudslippet, men hvilke initiativer der er tale om, fremgår ikke.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)

Biogasanlæg lækker mere metan end forventet: Langt over klimamålet

Med to danske opkøb vil canadiere bygge "et af verdens største" biogasanlæg i Tønder 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs