EnergiWatch

Minister vil øge grønne investeringer i u-lande

Få dage inden COP26 præsenterer udviklingsministeren en garantiordning til blandt andet grøn omstilling.

Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) ønsker at øge de private investeringer i udviklingslandene.

Det skal blandt andet være investeringer i grøn omstilling og økonomisk vækst. Særligt i verdens fattigste lande.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Helt konkret vil Danmark bruge statsgarantier på op til to mia. kr., der skal være et supplement til udviklingsbistanden.

I en pilotperiode frem til 2025 forventes statsgarantierne potentielt at kunne mobilisere mere privat finansiering til udviklingsformål på op til tre til fire mia. kr.

En stor del af dette ventes at være investeringer i klima, lyder det i pressemeddelelsen.

Et eksempel på mulige modtagere af garantier er lokale banker, der gør det muligt at udlåne penge til bæredygtige energiløsninger for små- og mellemstore lokale virksomheder.

Det kan for eksempel være inden for energieffektivitet, fremgår det i pressemeddelelsen.

Det kan også være til fonde, der låner penge ud til virksomheder, der leverer energi fra solcelleanlæg til landsbyer og husholdninger.

"Hvis vi skal nå verdensmålene og målene i Paris-aftalen, er der behov for et grønt tigerspring i form af markant øgede investeringer i klimaet," siger udviklingsministeren.

"Det gælder særligt i udviklingslandene, hvor det er en notorisk stor udfordring at tiltrække private investeringer på grund af den højere investeringsrisiko."

Parisaftalen, som blev indgået ved FN's klimakonference COP21, er skruet sammen, så verdens lande hvert femte år skal skærpe CO2-målene.

Formålet er at undgå "tipping points" - vendepunkter, hvor klimaet løber løbsk med katastrofale følger.

På det kommende COP26 ventes det, at der bliver gjort status over Paris-aftalen fra 2015. FN-klimakonferencen afholdes i den skotske by Glasgow fra 31. oktober til 12. november. Her vil Flemming Møller Mortensen også deltage.

Garantiordningen skal placeres i den danske investeringsfond IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande. Den skal udmøntes i samarbejde med Sverige, lyder det i pressemeddelelsen.

Dansk udbud ender i forventet fiasko

Dansk Erhverv frygter vind- og solmangel 

Mere fra EnergiWatch

Nordex taber knap en milliard i andet kvartal

Den tyske mølleproducent er den næste i rækken, der kan fremvise et stort tab. Nordex må ligeledes se toplinjen svinde ind. Det er dog præcis som ventet, lyder det fra direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs