EnergiWatch

Fagfolk: Kinesisk kulstop er en lavthængende frugt

Kinas investering i kul i udlandet var allerede på vej ned. Udledning i Kina er det store problem, lyder det.

Foto: JASON LEE/REUTERS / X01757

Selv om det er positive toner, at Kina ikke længere vil finansiere projekter i udlandet baseret på kulkraft, kalder flere fagfolk meldingen "en lavthængende frugt".

En af dem er Jørgen Delman. Han er professor emeritus i Kina-studier ved Københavns Universitet og forsker blandt andet i Kinas rolle i internationale klimaforhandlinger.

"Xi Jinping (Kinas leder, red.) har ikke sat en tidsfrist på, så det er en relativt lavthængende frugt, for investeringerne i kul i udlandet har været faldende fra kinesisk side over en lang periode," siger han.

Kina er blevet presset fra flere sider i forhold til kulinvesteringer.

"Der har været et stort internationalt pres på Kina for at stoppe med at lave aftaler om nye kulkraftværker."

"Men der har også været et pres nedefra fra de lande, som Kina samarbejder med, og mange projekter er blevet aflyst, fordi modtagerne ikke ønsker dem," forklarer Jørgen Delman.

Det åbne spørgsmål er ifølge ham, hvilken tidsfrist Kina sætter.

"Der er store aktører involveret, som har meget politisk indflydelse. Så der vil gå forhandlinger i gang internt for at få det stoppet, men spørgsmålet er, hvor lang tid der vil gå, før der ikke bliver lavet nye aftaler," lyder det.

Mikael Skou Andersen, professor i miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, ville hellere høre Xi Jinping forholde sig til Kinas eget kulforbrug.

Næsten 60 procent af Kinas strøm kommer stadig fra kul. Kina har lovet, at dets eget forbrug af kul skal toppe omkring 2030.

"Det er en lavthængende frugt, der bliver plukket, for det store spørgsmål frem mod Glasgow (hvor FN's klimakonference COP26 holdes i november, red.) er, om Kina vil fremrykke det årstal, hvor de har stillet i udsigt, at de vil toppe deres udledninger."

Presset for en fremrykning er stort fra både EU og andre lande.

I det lys er Kinas kuludmelding positiv, siger Mikael Skou Andersen, men i det store billede er det en lidt beskeden indrømmelse.

"Det havde været bedre med et helt stop for finansiering til ny kulkraft i Kina," siger han.

USA: Kinas udmelding om kul lover godt for klimatopmøde

Kinas præsident lover stop for nye kulkraftprojekter

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs