EnergiWatch

USA: Kinas udmelding om kul lover godt for klimatopmøde

Kinesisk løfte om kulkraft er et godt udgangspunkt for at opnå succes på klimatopmøde, siger USA's John Kerry.

Foto: POOL/REUTERS / X80003

Kinas løfte om ikke at opføre nye kulkraftværker i udlandet lover godt med hensyn til at opnå succes på FN's klimatopmøde - COP 26 - i Glasgow senere i år.

Det siger USA's særlige klimaudsending, John Kerry, efter at Kinas præsident, Xi Jinping, i en tale til FN's Generalforsamling tirsdag sagde, at Kina vil ophøre med at finansiere "kulkraftprojekter" i udviklingslande.

"Vi har talt med Kina om dette i nogen tid. Og jeg er glad for at høre, at præsident Xi har truffet denne vigtige beslutning," siger Kerry i en meddelelse.

Alok Sharma, der skal lede COP26, hylder også meddelelsen.

"Det er klart, at skriften er på væggen for kulkraft. Jeg glæder mig over præsident Xis engagement i at stoppe med at bygge nye kulprojekter i udlandet - et centralt emne for mine drøftelser under mit besøg i Kina," skriver han i et tweet.

Danmarks klimaminister, Dan Jørgensen (S), skriver ligeledes på Twitter, at det er en "fantastisk nyhed fra Kina".

COP26, der varer fra 31. oktober til 12. november, har ifølge FN det eksplicitte formål at accelerere den politiske handling, der skal sikre, at Parisaftalens målsætninger om at mindske temperaturstigninger realiseres.

Kina har i flere år investeret milliarder i et kæmpe infrastrukturprojekt, der skal forbedre landets handelsforbindelser til det øvrige Asien samt Europa og Afrika.

Det sker ved at finansiere nye veje, broer, havne, jernbanestrækninger og energianlæg i udviklingslande.

Præsident Xi kom ikke med uddybende oplysninger om at standse pengestrømmen til nye kulkraftprojekter.

Men beslutningen kan i betydelig grad begrænse mulighederne for at skaffe penge til at bygge nye kulkraftværker i udviklingslande, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der er også ros til Kina fra aktivistgruppen 350.org, der ser udmeldingen som et muligt vendepunkt i bestræbelserne på at mindske afhængighed af fossile brændstoffer.

Organisationen World Resources Institute er enig, skriver nyhedsbureauet AFP.

"Det er et historisk vendepunkt væk fra verdens mest beskidte fossile brændstof," siger Helen Mountford, der er vicepræsident i organisationen.

Kinas præsident lover stop for nye kulkraftprojekter

Statsministeren har klimafokus med til FN-generalforsamling 

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs