EnergiWatch

Vindindustrien raser over usikkert grundlag bag truende udbygningsstop

I forvejen frygter Wind Denmark flere års hård opbremsning for opførelsen af sol og vind på grund af udligningsordningens ophør. En afskaffelse på muligt forkert grundlag er "meget problematisk", fastslår direktør, der finder myndighedernes passivitet besynderlig.

Foto: Wind Denmark

I energisektoren er statsstøtte langt mere end blot en kontant afregning per produceret joule. Det gælder både for fossil energi, hvor såvel afgiftsfritagelse for produktionen af olie og gas som tildelingen af gratis CO2-kvoter kan siges at falde indenfor kategorien, og for den vedvarende energi. For sidstnævnte gælder det blandt andet, at producenterne hidtil er sluppet for den ikke uanselige udgift til at forbinde vindmøller og solceller til elnettet.

Det står dog til at ændre sig om godt 16 måneder. Når udligningsordningen, hvorigennem nettilslutningen hidtil har været finansieret, som følge af sidste års Klimaaftale afskaffes med udgangen af 2022, er argumentet i høj grad statsstøtte. Ellers mere præcis Energistyrelsens vurdering fra foråret 2020 af, at ordningen ikke er mulig at videreføre på grund af risikoen for, at den i EU's øjne er udtryk for ulovlig statsstøtte.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.
Det kræver intet kreditkort.

Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra EnergiWatch

Dansk udbud ender i forventet fiasko

Trods 1,2 mia. kr. i puljen tiltrak det teknologineutrale udbud ikke et eneste bud. En naturligt resultat af en ubrugelig udbudsmodel, fastslår Dansk Energi, der i lighed med flere af de største aktører vil have puljen overført til forlængelse af udligningsordningen.

Wind Denmark jubler over tomt udbud

Det fuldstændige fravær af bud i det teknologineutrale udbud viser, at der ikke er behov for statslig understøttelse af landvind, mener organisationen, der dog også kritiserer udformningen af udbuddet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs