EnergiWatch

Biogas Danmark: Politisk aftale kan presse de mindre biogasanlæg

En bred politisk aftale skal reducere produktionen af energiafgrøder, men det kommer til at presse de mindre biogasanlæg, advarer organisationen Biogas Danmark om.

Foto: Biogas Danmark / PR

Der venter en udfordrende tid for de mindre biogasanlæg, efter regeringen og flere partier indgik en aftale, hvor loftet for, hvor stor en andel af såkaldte energiafgrøder, der må anvendes til produktion af biogas, skal sænkes markant inden 2030.

Frem mod 2024 skal mængden af energiafgrøder sænkes fra 12 til 4 pct., mens majs skal udfases i biogassen inden 2025, og det bliver en "voldsom og hård omstilling" for visse biogasanlæg, siger formand for Biogas Danmark, Henrik Høegh, til Landbrugsavisen.

"Mange ejere af mindre biogasanlæg er helt afhængige af, at de kan bruge de her energiafgrøder - især majs. Ejerne tilpasser deres markplan og udbytte, så det passer til biogasanlægget, og derfor er det voldsomt, når man beslutter helt at stoppe brugen af sådan et input," siger Henrik Høegh til mediet.

Udfasningen af majs begrundes af et klimahensyn, da biogas produceret på majs kan ende med at have et klimaaftryk på niveau med fossil naturgas ifølge en afgrødeanalyse foretaget af SDU og Seges.

Det er regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet, der står bag aftalen.

Med den nye aftale vil andelen af energiafgrøder i biogasproduktionen falde til 8 pct. næste år, 6 pct. i 2023 og 4 pct. i 2024. I 2020 afstedkom omkring 12 pct. af biogasproduktion fra energiafgrøder.

I aftalen er der et bundfradrag af hensyn til mindre biogasanlæg, således at man er undtaget for kravene for de første 65.000 ton biomasse om året.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)

Ingen garantier for certificeret grøn gas på Lolland-Falster

Nu udfases klimabelastende majs i biogasproduktion 

Mere fra EnergiWatch

Danfoss får omsider godkendt megaopkøb

Det er trukket i langdrag, og ledelsen har i halvandet år trippet for at komme i gang. Nu kan de folde det store potentiale ud, for Danfoss har endelig fået godkendt opkøbet af Eatons hydraulikforretning.

Subsea 7 øger fokus på havvind med nyt opkøb

Subsea 7 har overtaget aktiemajoriteten i selskabet Nautilus Floating Solutions og styrker yderligere sit sats på havvind. Det sker efter en nylig fusion mellem Subsea 7's forretning for vedvarende energi og OHT.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs