Minister bad EU-kommisær om at lade sukkerfabrik overgå udledningsgrænser

I december sidste år var miljøminister Lea Wermelin et smut forbi EU's miljøkommissær, Virginijus Sinkevicius, for at forhøre sig om muligheden for at lade en sukkerfabrik i Nakskov blive ved med at overtræde grænsen for udledning. Det skriver Politiken på baggrund af en aktindsigt, som Klimamonitor har fået.
Ministeren fik et klart nej, men at forespørgslen overhovedet fandt sted har ført til kritik fra flere partier. Også Rådet for Grøn Omstilling retter skarp kritik mod ministeren.
"Det er skræmmende, at en dansk miljøminister forsøger at få dispensation fra EU-lovgivning, som ville gøre, at en dansk virksomhed ville få lov til at forurene løs. Det hører ingen steder hjemme. Vi er i Danmark, ikke på Sicilien," siger seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Rådet for Grøn Omstilling til Politiken.
Lea Wermelin har overfor Politiken erklæret sig uenig i kritikken og kalder det en naturlig del af det politiske arbejde at indgå i en sådan dialog med kommissionen.
Sukkerproduktion er ganske energikrævende, og Nordic Sugar er ifølge ministeriet Danmarks næststørste CO2-udleder med 162.000 ton i 2019 - svarende vil over 60.000 personbilers årlige udledning.
Selskabet søgte sidste år de danske myndigheder om tilladelse til at fortsætte med at fyre med kul og svær brændselsolie. Virksomheden fik allerede i 2016 dispensation fra EU-kravene, men den gælder kun 17.500 driftstimer, der sandsynligvis er opbrugt ved udgangen af 2021.
Nordic Sugar har grundet EU-regler brug for en dispensation til at kunne fortsætte sin brug af kul og olie i produktionen, ind til den nye gasledning efter planen er etableret færdig i 2024.
Ny gasledning til Lolland og Falster bliver et dyrt bekendtskab for 380.000 husejere i hele Danmark
Lamslået leverandør forstår ikke ny gasledning: Det er simpelt at elektrificere sukkerfabrikker
Lollandsk gasledning driver en kile ind mellem rød blok
Klimaministeren ser 115 kilometer gasledning som en rød og grøn løsning
Ny gasledning er afgørende for sukkerproducents CO2-udledning