EnergiWatch

Pensionsselskaber dropper sorte obligationer

Flere danske pensionskasser reducerer deres andel af fossil energi i obligationsporteføljen. Det er ikke muligt at øve direkte indflydelse gennem unoterede papirer, bemærker lektor.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS/REUTERS / X02433

Flere pensionsselskaber er begyndt at afvikle olie- og gasobligationer - såkaldte sorte obligationer – og flere har ligeledes frasolgt aktier i fossil energi.

Det viser en rundspørge foretaget af dagbladet Børsen.

I dag har de største danske pensionsselskaber samlede investeringer på 9,7 mia. kr. i fossile selskaber.

Hos PFA har man skåret investeringer i energiobligationer ned fra 1,8 mia. kr. til 600 mio. kr., mens Pensam oplyser til avisen, at næsten al fossil energi er fjernet fra kreditporteføljen.

Hvis pensionsselskaberne har et ønske om at påvirke de fossile energiselskaber i den rigtige retning, er det dog bedre at forblive investor, hvis man kan lykkes som aktiv ejer, mener Colin Melvin, der er ekstern lektor ved CBS med ekspertise i bæredygtighed og investering.

"Du er ikke formelt ejer og kan dermed ikke yde indflydelse på generalforsamlingen, ligesom obligationer kan være en større del af kapitalstrukturen end aktierne, og ledelsen vil derfor være meget bekymret, hvis en obligationsejer er optaget af frasalg," siger han til Børsen.

Det kan i stedet argumenteres, at investorer har større indflydelse ved at sælge obligationer og fastholde aktiebeholdningen, fortsætter professoren.

I AP Pension har man implementeret et "følg-eller-forklar"-princip, hvor pensionsselskabets eksterne forvaltere skal redegøre for, hvordan nye investeringer i fossile brændstoffer lever op til Paris-aftalen, oplyser Sandra Metoyer, der er chef for ansvarlige investeringer i pensionsselskabet, til avisen.

Danske pensionskasser blåstemplede Shells klimaplan inden domstol forkastede den

PFA øger sit sats på udvalgte olieselskaber

Mere fra EnergiWatch

Vindstød slår atter rekord

Det danske energiselskab har formået at blive mere effektive, mens der atter strømmer klimabevidste kunder til. Lige nu barsler Vindstød med et nyt produkt med to grønne blade, men direktøren understreger, at selskabet ikke vil forcere noget, da det skal gøres rigtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs