EnergiWatch

Solberg og Merkel gør klar til Nordlink-åbning

Torsdag d. 27. maj bliver forbindelsen mellem Tyskland og Norge åbnet af de to regeringsledere.

Foto: Tennet

Det undersøiske kabel mellem Tyskland og Norge med en længde på 623 km. er blot få uger fra sin officielle åbning. Den 27. maj vil et digitalt arrangement med Erna Solberg og Angela Merkel markere netop den begivenhed. Det oplyser systemoperatøren Statnett i en meddelelse.

"Nordlink er et stort og vigtigt projekt for fremtidens klimaneutrale energisystem. Vi er stolte over at have gennemført dette projekt og have sat endnu en verdensrekord. Dette er en teknisk bedrift, og det har krævet omhyggelig planlægning og præcist arbejde," siger Hilde Tonne, adm. direktør for Statnett.

Kablet forbinder for første gang norske og tyske strømmarkeder og skal altså bidrage med at sikre mere vedvarende energi.

Projektet fik licens fra Norges olie- og energiministerium i 2014. I sommeren 2017 blev den første del af søkablet installeret. Testkørsel af kablet startede i december 2020, og kablet gik i almindelig drift i marts 2021.

Nordlink vil få en procentvis minimumskapacitet på 11,7 pct. ved driftsstart for at stige med yderligere 11,7 pct. om året, indtil den rammer de 70 pct. ved udgangen af 2025, som er lovpligtigt ifølge EU-lov.

I 2025, hvor det vil være muligt for Nordlink at udbyde størstedelen af kapaciteten til markedshandel, forventes det, at det tyske elnet vil være styrket med en spritny kabelkorridor fra nord til syd på 2 GW.

Norge blev forbigået i tysk møde om udlandskabler

Fejl på norsk-tysk strømkabel sendte nordisk strømsystem i ubalance

Nordmænd sov i timen og protesterede ikke over tyske kabelbegrænsninger

Mere fra EnergiWatch

True Energy henter ny marketingchef

Med ansættelsen af Nina Kirstine Toft-Nielsen vil det danske energiselskab øge interaktioner med brugere og influencere på de sociale medier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs