EnergiWatch

Rapport: Amazonas frigiver mere CO2 end den optager

Fra 2010 til 2019 frigav den brasilianske del af regnskoven 16,6 milliarder ton CO2, mens den optog 13,9 ton.

Foto: Casper Dalhoff/UDL

Den brasilianske del af verdens største regnskov, Amazonas, frigav næsten 20 procent mere kuldioxid, end den optog det seneste årti.

Det viser en ny rapport.

Rapporten bliver kaldt overraskende, da den indikerer, at man ikke længere kan forvente, at verdens største regnskov kan optage menneskeskabt CO2-forurening.

Fra 2010 til 2019 frigav den brasilianske del af regnskoven 16,6 milliarder ton CO2, mens den kun optog 13,9 ton. Det melder forskerne bag rapporten i tidsskriftet Nature Climate Change.

Forskerne har undersøgt mængden af CO2, der er blevet optaget og lagret, når skoven vokser, i forhold til de mængder, der frigives tilbage i atmosfæren, når den bliver brændt ned eller ødelagt.

"Vi havde mere eller mindre forventet det, men det er første gang, at vi har tal, der viser, at Brasiliens Amazonas er vendt og er blevet en CO2-udleder," siger Jean-Pierre Wigneron, der er medforfatter til rapporten.

Han er forsker ved Frankrigs Nationale Insitut for Agronomi (INRA).

"Vi ved ikke, på hvilket tidspunkt skiftet vil blive uopretteligt," tilføjer Jean-Pierre Wigneron.

Undersøgelsen har også vist, at skovrydning - i form af brande og fældning - næsten firdoblede i 2019 sammenlignet med de to foregående år fra cirka en million hektar til 3,9 millioner hektar. Det svarer til et område på størrelse med Holland.

"Brasilien oplevede et kraftigt fald i anvendelsen af miljøbeskyttelsesprincipper, da regeringen skiftede i 2019," siger INRA i en erklæring.

Den brasilianske præsident Jair Bolsonaro blev indsat den 1. januar 2019. Bolsonaro er kendt som klimaskeptiker og støtter yderligere skovdrift og landbrug i naturområderne.

I begyndelsen af april lovede Bolsonaro dog USA's præsident, Joe Biden, at gøre en ende på ulovlig afskovning i Amazonas inden 2030.

Forskerne bag rapporten har kun kigget på den brasilianske del af Amazonas, der udgør cirka 60 procent af hele regnskoven.

 

Hård kritik af EU-Kommissionen over Mercosur-aftalen 

Regeringens støttepartier er imod Mercosur-aftalen

Shell øger farten på sin omstilling – men der er blinde vinkler 

Mere fra EnergiWatch

Energiø og havvind er et "naturligt gearskifte" for Andel

Andel har aldrig været med til at udviklet en havvindpark, men nu er tiden inde, siger topchef Jesper Hjulmand. Energiselskabets ambitioner om havvind stopper dog ved den danske grænse, da et andelsselskab ikke skal bygge alle mulige mærkelige steder, siger han.

Spirii rejser 70 millioner til ambitiøs vækstplan

Det unge, danske ladeoperatørselskab Spirii har rejst 70 mio. kr. i sin tredje investeringsrunde med Nordic Alpha Partners som ledende investor. Nu skal ambitiøs vækstplan accelereres i Danmark og Europa.

Energi Danmark vil sælge PPA'er til mindre selskaber

Med et nyt produkt vil Energi Danmark pulje mindre virksomheder, så de kan finansiere ny vedvarende energi gennem en PPA. Den første aftale er allerede indgået med kølevirksomheden Claus Sørensen A/S og European Energy, der opfører to nye solcelleparker.

Vejrspecialister og problemejeren Ørsted vinder innovationspris

Energy Cluster Danmark overrækker årets innovationspris til projektet Euro Grid, der er en platform, som strømliner vejr- og energidata på tværs af landegrænser. Planen er nu at udrulle projektet i hele Europa, hvor der er potentiale for besparelser på op til 300 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs