EnergiWatch

Norsk storfusion hænger i en tynd tråd

Ikke alle er lige vilde med ideen om, at de to selskaber Glitre og Agder Energi vil slå sig sammen til et af Norges største.

Foto: PR / Agder Energi

Fusionen mellem Agder Energi og Glitre har været længe undervejs. Men tilslutningen til sammensmeltningen af de to selskaber er ikke umiddelbart fulgt med hos den ene parts ejere.

De to selskaber ville ellers tilsammen blive det næststørste netværksselskab med ca. 300.000 netkunder, den tredjestørste vandkraftproducent med en årlig gennemsnitlig produktion på omkring 10,8 TWh, den største virksomhed inden for el-salg til erhvervskunder og en af ​​de største virksomheder i el-salg på det private marked med omkring 200.000 kunder.

"For de virksomheder, der står alene, bliver det mere udfordrende at opbygge en vellykket, rentabel fremtid," lød det fra virksomhederne i en fælles erklæring, da fusionen blev offentliggjort.

Agder Energi er ejet af lokale kommuner i det sydlige Norge samt det statsejede energiselskab Statkraft. Glitre Energi ejes af Drammen Kommune og 19 kommuner i det tidligere Buskerud-amt gennem firmaet Vardar med 50 procents ejerandel hver.

"Det er nu op til ejerne at beslutte, om de vil gå videre med fusionsforhandlinger eller ej, men vores anbefaling er klar: Glitre Energi og Agder Energi er stærkere sammen end hver for sig og bør fusioneres. Sammen vil vi være i stand til at skabe større værdi og fremskynde elektrificering af samfundet," siger både Ann-Christin Andersen, bestyrelsesformand for Glitre Energi og Lars Erik Torjussen, bestyrelsesformand for Agder Energi i en fælles meddelelse.

Tirsdag skulle der stemmes i Drammen Kommunes formandskab om fusionen. Her stoppede konstellationen af partierne Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet forslaget om fusion mellem energiselskaberne.

Drammen Kommune er hovedaktionær i Glitre Energi, og et af argumenterne for at nedstemme fusionen fra Høyre var, at partiet havde besluttet ikke at sælge "arvesølvet" i en usikker fremtid for en rolle som lillebror på ejersiden med et negativt flertal og begrænset beslutningsmyndighed, skriver Drammens Tidende.

Således er det sandsynligt, at kommunestyret siger nej den 4. maj, når sagen endeligt skal behandles.

Indtil videre har 15 af de 25, der står oplistet som ejere af Agder Energi, sagt ja til fusionen, mens to har sagt nej.

Mere fra EnergiWatch

Norsk brintselskab får ny topchef

Elling Nygaard bliver topchef for norske Hydrogen Pro, mens Mårten Lunde træder af året efter børsnoteringen. I september åbnede selskabet sine første danske produktionsfaciliteter.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs