EnergiWatch

Eksport af dansk energiteknologi faldt i 2020

Den danske eksport af energiteknologi- og service faldt med 13 pct. det forgangne år.

Foto: Emil Helms

En færre del af dansk energiteknologi finder sig vej ud af landet. Det viser viser en opgørelse, der er lavet af DI Energi, Dansk Energi, Energistyrelsen, Wind Denmark og Dansk Fjernvarme.

Det er især eksporten af vindenergiteknologi, der er faldet. I 2019 var eksporten af vindenergiteknologi på 68,5 mia. kr., mens der i 2020 blev eksporteret for 54,1 mia. kr. Det er et fald på 21 pct.

"Det store fald i eksporten af energiteknologi er selvfølgelig skuffende, uanset at udviklingen delvist kan forklares med den globale coronakrise, og at 2019 var et historisk godt år," siger Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen.

"Danmark samarbejder med nogle af verdens største økonomier om grøn omstilling af energisektoren, og lande som USA, Storbritannien og Japan har netop øget deres klimaambitioner. Jeg er derfor sikker på, at der også i fremtiden vil være stor efterspørgsel efter danske energiløsninger ude i verden."

Coronkrisen får da også en stor del af skyldne for den mindsre eksport i 2020, hvor pandemien også har forsinket en række projekter, der derfor først vil tælle med i statistikken for 2021.

Dertil kommer, at faldet i eksporten af vindenergiteknologi ikke mindst skyldes et mindre salg til de vigtige eksportmarkeder Tyskland og Storbritannien.

"Vi ved fra tidligere år, at vindeksporten kan have udsving, da mængden af vindmølleprojekter, særligt på havet, ikke er jævnt fordelt. Derfor er ét års eksport ikke illustrativt for tilstanden i branchen. 2020 var generelt et meget travlt år i den danske vindmøllesektor, og jeg forventer, at eksporten vil tage et spring op igen i 2021, ikke mindst når projekter, der har været forsinkede af covid-19, endeligt færdiggøres," siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.

Holland, Tyskland og USA topper i 2020 listen over lande, der har købt dansk energiteknologi. 52,5 pct. blev eksporteret til EU-landene, hvilket er en markant min­dre andel end i både 2018 og 2019. En del af forklaringen er, at eksporten til Storbritannien fra 2020 bliver opgjort som eksport til lande uden for EU.

Mere fra EnergiWatch

Energiø og havvind er et "naturligt gearskifte" for Andel

Andel har aldrig været med til at udviklet en havvindpark, men nu er tiden inde, siger topchef Jesper Hjulmand. Energiselskabets ambitioner om havvind stopper dog ved den danske grænse, da et andelsselskab ikke skal bygge alle mulige mærkelige steder, siger han.

Spirii rejser 70 millioner til ambitiøs vækstplan

Det unge, danske ladeoperatørselskab Spirii har rejst 70 mio. kr. i sin tredje investeringsrunde med Nordic Alpha Partners som ledende investor. Nu skal ambitiøs vækstplan accelereres i Danmark og Europa.

Energi Danmark vil sælge PPA'er til mindre selskaber

Med et nyt produkt vil Energi Danmark pulje mindre virksomheder, så de kan finansiere ny vedvarende energi gennem en PPA. Den første aftale er allerede indgået med kølevirksomheden Claus Sørensen A/S og European Energy, der opfører to nye solcelleparker.

Vejrspecialister og problemejeren Ørsted vinder innovationspris

Energy Cluster Danmark overrækker årets innovationspris til projektet Euro Grid, der er en platform, som strømliner vejr- og energidata på tværs af landegrænser. Planen er nu at udrulle projektet i hele Europa, hvor der er potentiale for besparelser på op til 300 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs