EnergiWatch

USA vil halvere CO2-udslip frem mod 2030

Den amerikanske præsident, Joe Biden, øger USA's reduktionsmål til 50-52 pct. Men den indledende målstolpe gør reduktionen et nøk mindre ambitiøs end i andre dele af verden.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP / AFP

Som ventet strammede USA torsdag op på sine klimamål. Joe Biden annoncerer, at den amerikanske udledning af drivhusgasser skal reduceres med 50-52 pct. frem til 2030.

Meldingen kommer i forbindelse med det virtuelle klimatopmøde, som præsidenten har sat i gang torsdag. Mødet løber til og med fredag, og flere end 40 politiske ledere er inviteret med. Det gælder også den danske statsminister, Mette Frederiksen.

Det amerikanske reduktionsmål skal sammenholdes med udledningen i 2005. Amerikanerne har tidligere haft en ambition om at mindske udslipsniveauet med 26-28 pct. i 2030 sammenholdt med i 2005, så der er med andre ord tale om en fordobling af ambitionsniveauet.

"USA venter ikke. Omkostningerne ved en forsinkelse vil være for store, og vores nation er fast besluttet på at handle nu," lyder det i en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus.

Imidlertid bygger sammenligningen på et mere svævert grundlag end f.eks. nye EU's klimamål, som lægger op til en reduktion på 55 pct. i 2030 i forhold til udledningen i 1990.

Danmark har isoleret et mål om at mindske sin nationale udledning med 70 pct. i 2030, ligeledes sammenholdt med 1990.

Langsom sejr er også et nederlag

Det skal også med i ligningen, at målsætningen ikke er bindende men på den måde snarere et udtryk for symbolpolitik. Planen lægger op til at løfte investeringerne i vedvarende energi, ligesom der skal tages bedre hånd om CO2-aftrykket fra f.eks. olie og benzin.

Joe Biden har da også været under pres forud for præsentationen af planen, som allerede blev rygtet onsdag. Også fra egne række. F.eks. har det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus, Jared Huffman, udtalt følgende til mediet USA Today:

"Denne her krises alvor kræver handling nu. At vinde langsomt er det samme som at tabe."

Joe Biden valgte på sin første dag som præsident at annoncere, at USA igen ville indtræde i Paris-aftalen, som hans forgænger Donald Trump ellers havde trukket USA ud af.

 

Chevron indgår brintpartnerskab 

Exxon vil lagre 100 mio. ton CO2 under vandet 

Skuffet del af EU-Parlamentet kalder klimalov en katastrofe

Mere fra EnergiWatch

Dansk udbud ender i forventet fiasko

Trods 1,2 mia. kr. i puljen tiltrak det teknologineutrale udbud ikke et eneste bud. En naturligt resultat af en ubrugelig udbudsmodel, fastslår Dansk Energi, der i lighed med flere af de største aktører vil have puljen overført til forlængelse af udligningsordningen.

Wind Denmark jubler over tomt udbud

Det fuldstændige fravær af bud i det teknologineutrale udbud viser, at der ikke er behov for statslig understøttelse af landvind, mener organisationen, der dog også kritiserer udformningen af udbuddet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs