Danmark yder globalt en mange gange større klimaindsats end herhjemme

Danmark samarbejder med 16 lande om at reducere deres CO2-udslip, viser regeringsnotat. En overset og glimrende nyhed, siger ekspert. Også Greenpeace og Enhedslisten roser indsats.
Klimaminister Dan Jørgensen (S). | Foto: Emil Agerskov
Klimaminister Dan Jørgensen (S). | Foto: Emil Agerskov
videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information

Danske ingeniører i Kina. En energiguide efter dansk model i Vietnam. Et samarbejde om mere havvind i Indien.

Danmark yder et væsentligt bidrag til at begrænse klodens klimabelastning uden for landets grænser, viser et notat fra Klimaministeriet, som dagbladet Information har fået udleveret.

De danske myndigheder samarbejder lige nu med 16 lande om at nedbringe deres CO2-udslip. Indsatsen drives af Energistyrelsen og foregår i lande som Vietnam, Indien, Indonesien, Tyskland, Egypten og Sydkorea. De 16 lande udgør i alt mere end 60 procent af verdens CO2.

Ifølge ministeriet kan man ikke direkte opgøre CO2-reduktionerne afledt af danske myndigheders indsats. Selv om Danmark hjælper med "teknisk bistand" og "overførsel af viden", skal landene selv vedtage politikken og reguleringen.

Klimaminister Dan Jørgensen er dog "slet ikke i tvivl om" om effekten.

"Det er fuldstændig åbenlyst, at Danmark reducerer meget, meget mere ude i verden, end vi gør fra dansk territorium," siger han til Information.

"Men de to ting hænger sammen. Vi reducerer kun ude i verden, fordi vi har udviklet løsningerne i Danmark."

Flere udenlandske klimatiltag udspringer ifølge notatet direkte af de danske myndigheders samarbejde.

Efter dansk model har Vietnam lavet en plan for energieffektivisering, der i 2025 kan reducere landets udslip svarende til 37 procent af Danmarks årlige CO2-udledning fra energiforbruget.

Og i 2020 lavede Danmark et samarbejde med Indien om mere havvind, der kan mindske udledningerne svarende til 1,5 gange Danmarks årlige CO2-udslip fra energiforbruget. På samme måde har Danmark hjulpet Kina med at få mere grøn energi. Det har reduceret CO2-udslippet svarende til 63 procent af Danmarks energiforbrug i 2017.

Mange af indsatserne stammer fra før S-regeringens tid. Og Dan Jørgensen siger, at "skiftende regeringer – også borgerlige – har gjort rigtig meget godt på den her front."

Han tilføjer, at regeringen med sin nye "global strategi" nu vil "opprioritere indsatsen".

Danmarks internationale klimaindsats "er lidt overset", mener professor i klimaforandringer og prorektor på SDU, Sebastian Mernild.

"Men det er glimrende, at vi i større grad har det udsyn. Det, der rykker klimamæssigt, er, at vi får forplantet vores viden og teknologi ude i den store verden."

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, roser indsatsen for at være "fantastisk og vigtigt". Hun efterlyser et lignende fokus på Danmarks negative, globale klimaaftryk såsom sojaimport og modebranchen.

Også hos Greenpeace vil klimapolitisk leder Helene Hagel gerne "rose og kvittere" for Danmarks internationale indsats.

"Det er kun godt, at dansk ekspertise kan bidrage til reelle reduktioner i den store verden," siger hun.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også