EnergiWatch

Tusindvis af nye varmepumper kan skabe nabofejder om støj

Med udsigten til flere varmepumper i villakvartererne udtrykker fagfolk nu bekymring for, at problematiske installationer kan udsætte flere borgere for støj og søvnforstyrrelser.

Foto: sparenergi.dk

Titusindvis af varmepumper er på vej ind i de danske parcelhus- og rækkehuskvarterer, hobbyværksteder og garager. Det sker som led i den grønne omstilling, hvor de gamle olie- og naturgasfyr skal udfases.

Men den grønne medalje har en bagside. En varmepumpe sat op uden omtanke risikerer at antænde en støjrelateret nabokrig, advarer en række fagfolk i Ingeniøren.

Det årlige salg af varmepumper er gennem de seneste fem år mere end fordoblet. I 2020 blev der solgt knap 48.000 luft-til-luft-varmepumper og lidt over 13.000 luft-til-vand-varmepumper, viser tal fra Energistyrelsen.

I de kommende år forventes især salget af luft-til-vand-varmepumper at stige, fordi boligejere i områder, der ikke er udlagt til fjernvarme, nu kan søge tilskud, hvis de erstatter deres olie- eller gasfyr med det mere klimavenlige alternativ.

I Slagelse Kommune vækker udviklingen bekymring, da der allerede har været flere klagesager fra borgere, som oplever at få deres søvn forstyrret, efter at deres nabo har installeret en varmepumpe:

"Vi forventer, at antallet af klager kommer til at stige i de kommende år, simpelthen fordi der kommer flere varmepumper," siger miljøplanlægger Martin Poulsen.

Også i Skanderborg Kommune vækker udbredelsen af varmepumper bekymring:

"Jeg vil ikke sige, at vi modtager mange klager – ikke endnu – men vi er bekymrede for, at der kommer flere klager, efterhånden som der er flere, der går over til varmepumper i tætbefolkede byområder," siger miljøingeniør Hanne Linnet.

Udsigten til en stigning i antallet af varmepumper og derfor også risikoen for flere støjrelaterede nabofejder anerkendes af chefkonsulent Troels Hartung fra installatørernes brancheorganisation, Tekniq Arbejdsgiverne.

Han understreger, at det derfor er »supervigtigt«, at valget af varmepumpe tilrettelægges mellem kunde og installatør, så man vælger den korrekte placering og finder den model, der passer til huset og omgivelserne.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Ingeniøren)

Dansk Fjernvarme samler slagkraftige producenter i nyt forum

Dansk Fjernvarme: Grib Det Miljøøkonomiske Råds CO2-afgift 

Mere fra EnergiWatch

OK køber varmevirksomhed

Fra 1. november bliver Dansk Varme Service en del af OK-koncernen, som vil styrke sit fokus på det voksende marked.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs