EnergiWatch

Selskaber får milliardkompensation efter Tysklands atom-exit

Tyskland har indvilliget i at kompensere Vattenfall, RWE, Enbw og Eon med 2,4 mia. euro for tab efter landets beslutning om at udfase atomkraft.

Foto: LENNART PREISS/AFP / AFP

Nu falder der kompensation til en række energiselskaber, da Tyskland har indvilliget i at betale de selskaber, der driver indenlandske atomkraftværker, efter landets politiske beslutning om at udfase atomkraften inden 2023.

Vattenfall modtager 1,43 mia. euro, mens RWE får 880 mio. euro, for at kompensere for den resterende elektricitet, som forsyningsselskaberne ikke længere kan generere i deres anlæg. EnbW modtager 80 mio. euro og Eon 42,5 mio. euro som kompensation for investeringer, lyder det.

Beslutningen om at udfase atomkraften i Tyskland blev oprindeligt taget efter Fukushima Dai-Ichi-ulykkerne i 2011. Men blot få måneder før katastrofen i 2011 havde Tysklands regering aftalt at forlænge atomkraftværkernes levetid.

Regeringen vendte pludseligt kursen efter ulykken og besluttede at lukke atomkraftproduktionen senest ved udgangen af ​​2022.

Som en del af den samlede aftale forpligter selskaberne sig til at trække alle verserende retssager tilbage og frafalde eventuelle krav eller retsmidler mod erstatningsordningen, herunder Vattenfalls internationale voldgiftssag.

"Dette er en konservativ gennemførelse af domstolens afgørelser i Tyskland, som i sidste ende er acceptabel for os. Vi glæder os over aftalen, da den sætter en stopper for mange års dyre og tidskrævende tvister omkring den tyske atomudfasning," siger Anna Borg, adm. direktør hos Vattenfall, i en meddelelse.

"Tyskland er et vigtigt marked for os, og vi vil nu fokusere på at komme videre med vores planer om at udfase fossile brændstoffer og fortsætte med at investere i klimavenlig opvarmning og vedvarende energiproduktion," lyder det også.

Mere fra EnergiWatch

Store shippingselskaber spiller på forskellige heste i klimaræset

Der er brint, LNG og ammoniak, og så er der også metanol og LPG – Buddene er mange, når man spørger store spillere som Maersk, Ardmore, Exmar og Shell om deres bud på fremtidens brændstof og teknologier. Alle er dog enige om, at det er nødvendigt at gøre noget nu.

Ørsted skal sparke nyt liv i landvinden

Muligheden for at opføre irske repoweringprojekter er blandt hovedårsagerne til Ørsteds comeback i europæisk vind med køb af aldrende irsk portefølje. Havvind er dog også tænkt med ind i synergi-ligningen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs