EnergiWatch

Greenpeace fordømmer regeringens "mañana-mañana-tilgang"

Miljøorganisationen giver regeringens klimaindsats hårde ord med på vejen efter Klimarådets statusrapport har tildelt indsatsen dumpekarakter.

Foto: GREENPEACE

Der er ikke lagt fingre imellem for miljøorganisationen Greenpeaces holdning til Klimaråddets konklusion, der dømmer den danske klimaindsats utilstrækkelig, når det kommer til at nå reduktionsmålet om 70 pct. i 2030.

"Det er en utvetydig dom over den danske klimaindsats, der ikke er tilnærmelsesvis i nærheden af at leve op til løfterne i klimaloven. Sådan en konklusion fra regeringens egne klimarådgivere bør få jorden til at ryste under Christiansborg. Vi forventer at se en regering og et folketing med dukket nakke og røde ører på vej tilbage til forhandlingsbordet," siger Helene Hagel, klima- og miljøpolitik leder.

Klimarådets vurdering kommer af, at der endnu ikke er blevet vedtaget politiske tiltag, der reducerer den danske CO2-udledning med 20 mio. ton frem mod 2030.

Hos Greenpeace ser man det som et tydeligt bevis på, at der ikke er lagt fokus på hverken befolkningen eller mange organisationers ønske om en bedre klimahåndtering, der kan sikre en hurtigere grøn omstilling.

"I dag er det helt tydeligt, at Klimarådet, ligesom de grønne organisationer og bevægelser og en stadig voksende del af befolkning er kritisk over for, at regeringen har valgt at prioritere klimahandling med en mañana-mañana-tilgang, som ikke respekterer det grønne mandat, den fik ved valget i 2019. Det er pinligt for regeringen, at dens klimastrategi bliver vurderet til at være så risikofyldt og at man endnu ikke har været i stand til at sandsynliggøre, at vi lever op til klimaloven," siger Helene Hagel.

Greenpeace mener også efter Klimarådets analyse, at det er nødvendigt med markante reduktioner i landbruget og en gradvist stigende klimaafgift til mindst 1500 kr./ton drivhusgasser i 2030, hvis vi skal indfri reduktionsmålet og på sigt ramme netto-nul.

"Vi havde håbet, at Klimarådet ville være mere offensiv på landbrugsområdet. Greenpeace har foreslået tiltag, som tilsammen kan bidrage med reduktioner på 8,2 mio. ton i 2030, såsom en gradvis halvering af den animalske produktion, en omstilling af halvdelen af det danske mark-areal, hvor der dyrkes foder til dyr, til mere natur, mere skov, flere planteafgrøder og udtag af lavbundsjorder. Vi savner Klimarådets redegørelse for dette reduktions-potentiale," siger Helene Hagel.

Klimarådet dumper regeringens klimaindsats

DI frygter for stram klimapolitik og efterlyser tempo

Fjernvarmen vil skrue op for klimaindsatsen

Vindbranche vil have større fokus på elektrificering for at nå klimamål

Naturforening: Rapport kalder på genåbning af klimaaftaler

Dan Jørgensen: Vi er langt fra i mål, men vi er godt på vej

Synergi vil have regeringen til at plukke modne frugter

Brintbranchen: Klimarådet taler mod bedre vidende

Politisk flertal kræver nu større klimaindsats fra regeringen 

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs