Svensk selskab vil sælge strøm fra atomkraft til danskerne

Svenske Kärnfull Energi vil allerede fra foråret 2021 kunne levere strøm fra atomkraftværker til danske husstande.
Foto: WADE PAYNE/AP
Foto: WADE PAYNE/AP

Det er efterhånden en del år siden, at t-shirts, klistermærker og bannere med "atomkraft - nej tak" var til at spotte i gadebilledet. Tiderne har skiftet, og atomkraft ses måske ikke længere som den store synder.

Det håber svenske Kärnfull Energi i hvert fald på. Energiselskabet har nemlig planer om at kunne lave strømaftaler til danskere, hvor energien skal bestå 100 pct. af strøm fra atomkraft. Det oplyser selskabet i en meddelelse.

Det skal sikres ved, at Kärnfull garanterer, at der bliver produceret atomstrøm svarende til kundens elforbrug. Garantien opnås ved at købe oprindelsesgarantier på atomstrøm fra det europæiske certifikatmarked, på fuldstændig samme måde som man kan købe grøn strøm ved at købe oprindelsesgarantier på vind eller sol.

"I og med at Danmark, præcis som Sverige, tilhører den nordiske elbørs Nord Pool, er det muligt at forsyne danske husstande med kernekraft via systemet for oprindelsesgarantier. Da Ringhals er det geografisk nærmeste kernekraftværk køber vi garantier modsvarende vores danske elsalg derfra," siger Christian Sjölander, Kärnfull Energis medgrundlægger.

Han tror på, at 80'ernes stigma omkring atomkraft efterhånden har aftaget, og der nok skal komme danske kunder i butikken. Men Kärnfull står nu heller ikke alene om at skulle overbevise danskerne om, at strømmen bør komme fra atomkraft. Foreningen Atomkraft Ja Tak, der blev født i sommeren 2020, står nemlig klar til at sikre, at Kärnfull nok skal få en ordentlig start på dansk jord.

"Foreningen ser frem til at hjælpe Kärnfull med at få en god start her i Danmark, da den er bekendt med en stor bevægelse af rationelle miljøvenner, som vil elske at deres el produceres med 100 pct. ren atomenergi, frem for vejrenergi og fossiler. Tidligere har atomvennerne følt sig magtesløse i klimakampen, men det ændrer sig nu," siger Theis Palm, medgrundlægger af Foreningen Atomkraft Ja Tak og tiltrædende landechef hos Kärnfull Energi.

Nabolande kæmper mod nye atomkraftværker i Europa

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs