Ny gasledning er afgørende for sukkerproducents CO2-udledning

For at sikre en mere klimavenlig energiforsyning vil regeringen føre gasledning til Lolland-Falster. Gasledningen er afgørende for sukkerproducenten Nordic Sugars mulighed for at reducere CO2-udledningen.
Sukkerfabrikken Nordic Sugar i Nakskov, Lolland, udvinder sukker af sukkerroer. Den energitunge fabrik og adm. direktør i Nordic Sugar, Jesper Thomassen, har haft et ønske om at gå fra kul til gas, hvilket nu bliver en realitet. | Foto: Peter Hove Olesen
Sukkerfabrikken Nordic Sugar i Nakskov, Lolland, udvinder sukker af sukkerroer. Den energitunge fabrik og adm. direktør i Nordic Sugar, Jesper Thomassen, har haft et ønske om at gå fra kul til gas, hvilket nu bliver en realitet. | Foto: Peter Hove Olesen

Der skal være bedre adgang til gas på Lolland-Falster, og derfor vil regeringen bede det statslige selskab, Energinet, om at anlægge en 115 kilometer lang gasledning fra Sydsjælland gennem Falster og til Nakskov på Lolland.

Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Prisen for at føre ledningen bliver lige under 800 millioner kroner, og den skal efter planen være færdig i 2024.

Den nye gasledning har været efterspurgt af den store sukkerproducent Nordic Sugar, som er stor udleder af CO2. For den nye energikilde kan hjælpe firmaet til at blive mere klimavenlig.

"Hvis sukkerproduktionen i Danmark ikke får hjælp til at omstille sig, er vurderingen, at den ville flytte til et andet sted i verden. Det ville ikke være bedre for klimaet, og det ville være katastrofalt for Lolland-Falster," siger klimaminister Dan Jørgensen (S) i meddelelsen.

Sukkerproduktion er ganske energikrævende, og Nordic Sugar er ifølge ministeriet Danmarks næststørste CO2-udleder med 162.000 ton i 2019 - svarende vil over 60.000 personbilers årlige udledning.

Det kan mindskes med omkring en tredjedel ved at omlægge til gas, skriver ministeriet.

Nordic Sugar producerer omkring 400.000 ton sukker om året i Danmark og har omkring 500 ansatte i Danmark. De to fabrikker ligger i Nakskov og Nykøbing Falster.

Gas er betydelig mere klimavenligt som energikilde end eksempelvis olie eller kul. Og Lolland-Falster er for nuværende et af de eneste områder i Danmark, hvor industri og beboelse ikke har adgang til gas.

I 2019/20 var Nordic Sugars omsætning på 2,024 mia. kr., hviket var 58 mio. kr. mindre end året før.

Firmaet er ejet af den tyske koncern Nordzucker, der oparbejder omkring 18 mio. ton sukkerroer om året og har omkring 3200 ansatte.

De danske roedyrkere er organiseret i foreningen Danske Sukkerroedyrkere, der har omkring 800 medlemmer.

Landmændene producerer de 2,5 mio. ton sukkerroer, der giver grundlag for Nordic Sugars årlige produktion på omkring 400.000 ton sukker på fabrikkerne i Nakskov og Nykøbing Falster.

Nordic Sugar aftager hvert år hele den danske produktion af sukkerroer.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)

Danmarks næststørste CO2-udleder efterlyser politisk afgørelse om gasledning 

Tysk sukkerkoncern forventer overskud efter to års underskud 

Formand for sukkerroedyrkere: Ny kontrakt sikrer den danske sukkerroedyrkning

Efter flere års fald forventer Nordic Sugar stigende omsætning trods lave priser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også