EnergiWatch

Mexico begrænser den private brændstofimport

De nye regler er ifølge et dekret en del af præsident Andres Manuel Lopez Obradors tiltag for at få importen af ​​brændstof til at ophøre og gøre Mexico fri af sin afhængighed af olie.

Præsident Andres Manuel Lopez Obradors (th) er længe gået i brechen for det nationale oliesleksb Pemex. | Foto: HENRY ROMERO/REUTERS / X90174

Mexicos regering har i weekenden udstedt nye regler for at begrænse private virksomheders mulighed for at importere brændstof. Og det har givet anledning til bekymringer om, hvorvidt reglerne unødigt kan komme det nationale olieselskab Petroleos Mexicanos (Pemex) til gode. det skriver Reuters.

De nye tiltag er længe blevet kritiseret for at lukke markedet og i stedet overlade det til det nationale olieselskab. Landets konkurrencestyrelse Cofece har tidligere hårdt kritiseret et udkast til den nye forordning og opfordret økonomiministeriet til at foretage yderligere analyser inden man gennemtrumfede beslutningen.

Her lød det, at indskrænkning af tilladelser vil føre til, at man mindsker incitamenterne til at investere, samtidig med at man på ny ville stadfæste Pemex' stilling.

"Planen vil alvorligt hæmme den fri konkurrence i kommercialisering af olieprodukter," lød det fra Cofece for blot en uge siden.

Blandt ændringerne i regeringens officielle dekret, der kom frem lørdag, vil energiministeriet nu udbyde importtilladelser i fem år i stedet for 20 år ad gangen.

Og selvom den mexicanse regering har annonceret de nye regler med et ønske om at gøre Mexica fri af olien, så kan der også være en anden agenda bag, der kan gøre tilvørelsen en kende lettere for det nationale olieselskab.

Den mexicanske præsident har nemlig længe haft det som et kerneprioritet at puste nyt liv i Pemex. Og det mål skal nås ved mere kontrol over energipolitikken og ved at bryde med den sidste regerings mål om at behandle Pemex på lige vilkår som de nye private og udenlandske aktører på markedet.

Præsidentens fokus på Pemex har også mødt en del skuffelse fra især miljøorganisationer, der med valget af den venstreorienterede præsident havde håbet på en opblomstring af den vedvarende energi frem for den fossile.

Lagring kan skære 63 mio. ton af Mexicos CO2-udledning

Mere fra EnergiWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs