EnergiWatch

Avis: Briterne gør klar til at løbe fra aftale om udtræden af EU

Financial Times peger på muligt sammenbrud i forhandling med EU, og at briter løber fra aftale om Nordirland.

Foto: Tolga Akmen/AFP / AFP

Den britiske regering planlægger at fremlægge lovforslag, som vil underkende vigtige elementer af udtrædelsesaftalen med EU, skriver avisen Financial Times.

Der er en alvorlig risiko for, at det vil føre til et sammenbrud i forhandlingerne med EU, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det vil især kunne få afgørende betydning for Nordirlands status.

Dele af en lov om det interne marked kan ventes offentliggjort af den britiske regering onsdag.

Den ventes at "eliminere den lovmæssige gyldighed af udtrædelsesaftalen", skriver avisen ifølge Reuters og citerer tre personer med kendskab til planen.

Det skal blandt andet gælde i forhold til statsstøtte og told i Nordirland.

En kilde siger til avisen, at udspillet "klart og helt bevidst" undergraver aftalen om Nordirlands særstatus, som premierminister Boris Johnson efter forhandlinger med EU underskrev i oktober sidste år.

Den skulle forhindre, at der opstår en såkaldt hård grænse mellem Den Irske Republik og Nordirland. Altså at der her ikke indføres grænsekontrol, og at varer ikke pålægges told, når Storbritannien fra nytår træder helt ud af EU.

Avisen The Telegraph skriver søndag aften, at Johnson vil give EU lidt over en måned til at indgå en endelig aftale om betingelserne for brexit.

Sker det ikke senest 15. oktober, så vil regeringen se det som en "no deal" - altså ingen aftale - og gå videre uden nogen handelsaftale.

Også forhandlere i Bruxelles ser ifølge nyhedsbureauet AFP midten af oktober som en deadline, da der skal være tid til at foretage oversættelser, samt til at Europa-Parlamentet kan ratificere aftalen.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, sagde denne uge, at regler om adgang for fiskere til britisk farvand og regler om statsstøtte er noget af det, der skiller EU og Storbritannien ad.

En ny runde forhandlinger om handelsaftalen - den foreløbig ottende - indledes ifølge blandt andet Sky News tirsdag.

Storbritanniens udenrigsminister, Dominic Raab, har sagt, at man nærmer sig "afgørelsens øjeblik".

Storbritannien gennemførte tidligere på året endelig brexit, og 1. februar var briterne officielt ude af EU, og en overgangsperiode begyndte.

2. marts begyndte første forhandlingsrunde.

 

Nord Stream 2-modstandere blander sig i russisk giftsag

Internationale miljøorganisationer skuffet over Danmarks klimalov

Cowi-topchef: "Billedet, som det ser ud i dag, kan være ændret i morgen" 

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs