EnergiWatch

Norge indgår energiaftale med Trump-regering

Den amerikanske og norske regering vil øge samarbejdet om energi til søs. Ikke kun olie og gas men også havvind af især den flydende slags.

USA's viceindenrigsminister Kate MacGregor og Norges ambassadør til USA, Kåre R. Aas har underskrevet en aftale under årvågent opsyn fra en udstoppet ørn. | Foto: Faith Vander Voort / DoI

USA formaliserer sit energipartnerskab med Norge. De to lande har underskrevet en hensigtserklæring (MOU), der skal styrke de to landes samarbejde, når det kommer til energiteknologier til søs.

Det meddeler USA's indenrigsministerium (DOI).

"Trump-regeringen er engageret i at sikre, at vores nation står i en styrkeposition, når det kommer til indenrigs energiproduktion, til at levere jobs, sætte kraft i økonomien og levere billig energi til amerikanske familier og virksomheder," siger viceindenrigsminister Kate MacGregor.

"Vi sætter pris på denne mulighed for at understrege vores stærke relation til Norge og vores fortsatte investering i sikker og ansvarlig udvikling af offshore-energi."

Som tilfældet ofte er med slige hensigtserklæringer, indeholder den ikke konkrete aftaler. Men inden for rammerne er udveksling af videnskabelig og teknisk information samt samarbejde, når det kommer til forsknings- og udviklingsteknologier. De to lande vil desuden være i "jævnlig kontrakt" og dele erfaringer omkring policy og regulatoriske initiativer på området.

"Den hensigtserklæring, der underskrives i dag, vil yderligere styrke det langvarige energipartnerskab mellem vores to lande. Jeg er overbevist om, at deling af best practices og erfaringer vil være til gensidig fordel og bidrage til bæredygtig ressourcehåndtering," siger statssekretær i Norges energiministerium, Tony Christian Tiller.

Embedsmanden, der i marts blev hyret som politisk rådgiver af energiminister Tina Bru, har en fortid hos Equinor. Som igen har en fortid på det amerikanske oliemarked, der som Dagens Næringsliv over sommeren har oprullet langt fra er en entydig succeshistorie. I modsat retning har en lang række af de store amerikanske olie- og gasselskaber også aktiviteter på norsk sokkel.

Olie og gas er da også centralt i den nye aftale. I lighed med Norge, der i sommeren åbnede op for licensansøgninger i den arktiske del af Barentshavet, meddelte Trump-regeringen også tidligere på ugen sin ambition om at give tilladelser til at indvinde i et arktisk naturreservat i Alaska.

Men der er dog også andre energiteknologier, hvor der er et norsk/amerikansk overlap. Equinor fik sidste år tildelt kontrakt på at opføre havvindparken Empire Wind på 816 MW ud for New York – og også i den type havvind, der forventes at blive opført især på USA's vestkyst kan Norge blive en relevant partner.

"Diskussioner omkring havvind er også en prioritet, især når det kommer til flydevindsteknologi," konstateres det således i meddelelsen fra det amerikanske indenrigsministerium.

USA indgik i foråret 2016 et lignende energihåndslag med Danmark, hvor havvind spillede en central rolle i kommunikationen. Aftalen dengang blev underskrevet, da den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen var på besøg hos Barack Obama, mens det altså ikke i denne omgang har været nødvendigt for Tina Bru at mødes med Donald Trump.

USA's regering vil give tilladelser til olieboringer i arktisk naturreservat

Olieminister skærper kontrol med Equinor efter USA-flop

Equinors amerikanske hovedpine fortsætter

Equinor: Havvindsejr i New York var gennembruddet i USA

Danmark og USA indgår aftale om havvind

Mere fra EnergiWatch

Kanslerkandidat bringer Vestas-lussing ind i valgkamp

Efter en tysk valgkamp, hvor klima har fyldt alt og ingenting, kastede Vestas mod slutningen en granat, der gav genlyd med kritik af mølleproducenten for dårlig stil og dårlig timing, samt af regeringen for en dårlig energipolitik.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs