Debat: Ros til de grønne initiativer – men usikkerhed har sat omstillingen i stå

Op til Skt. Hans landede den længe ventede klimaaftale, som partierne har forhandlet siden regeringens udspil i maj. Fra Intelligent Energis side roser man aftalen, men peger også på, at forbrugerne skal kende deres muligheder for tilskud, så varmeomstillingen ikke går i stå.
Foto: JOHNNY MADSEN/Biofoto
Foto: JOHNNY MADSEN/Biofoto
AF HELLE JUHLER-VERDONER, BRANCHECHEF I INTELLIGENT ENERGI

Klimaaftalen landede lige inden, der blev stukket ild til Skt. Hans-bålene, men der har været varmet gevaldigt op længe, og det koster nu på den grønne varmeomstilling. Fra Intelligent Energis side har vi løbende gjort opmærksom på, at her er markedet og udviklingen gået i stå i perioden mellem regeringens udspil og aftalens indgåelse.

Usikkerhed om at man går glip af tilskud, hvis man køber en varmepumpe i dag, har fået afbestillingerne til at rulle ind hos forhandlere og installatører af varmepumper. Usikkerheden er ikke blevet mindre af, at man med den nyligt udstedte bekendtgørelse om Bygningspuljen heller ikke kan sige, fra hvornår man kan få tilskuddet. Hvilken klog forbruger skulle ønske at købe en varmepumpe i en tid, hvor der måske, måske ikke venter et tilskud rundt om hjørnet, som man risikerer at gå glip af.

Vi opfordrer derfor til en klar og præcis melding fra regeringen om, at tilskuddet til varmepumper vil gælde fra 1. juni 2020. Forbrugerne spiller med deres aktive valg en meget stor rolle i at gøre den grønne omstilling til virkelighed, og det skal der bakkes op om.

Samtidig skal det sikres, at den massive udrulning af varmepumper i individuelle boliger og fjernvarmen kan spille sammen med prissignaler, der fortæller, at der er meget billig vindstrøm i systemet, og/eller god plads i el-kablerne. Derfor skal det sikres, at støtten går til digitale fjernstyrbare varmepumper, der kan reagere på komplekse prissignaler fra energimarkedet og netselskaberne. Sådan udnytter vi strømmen bedst.

Endelig så skal der åbnes op for, at flere uddannelsesinstitutioner kan uddanne VE-godkendte installatører. Der mangler uddannede folk, og de kan risikere at udgøre en flaskehals i den konkrete opsætning af varmepumper. Bliver ventetiden på levering og installation for lang, risikerer det at afskrække kunder, der så går en anden vej. Vi har fra Intelligent Energis side henvendt os til uddannelsesministeren, der har givet opfordringen videre til klima-, energi- og forsyningsministeren. Vi håber på opmærksomhed på problemet, uanset hvilket skrivebord det lander på.

Vigtigst er dog at forbrugerne og branchen får klarhed over tilskudsordningerne for varmepumper her og nu. Vi har tidligere set, hvordan ændringer i bilbeskatning og uklarhed herom påvirker markedet med det samme. Det gør det også her, og det vil bremse den grønne omstilling, hvor der som bekendt ingen tid er at spilde.

Klimaaftale baner vejen for skattereform med CO2-afgift

"I dag er det svært at være pessimist på energikundernes vegne"

Boligejere må til lommen for at skifte fyr 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også