EnergiWatch

Danmarks næststørste udleder af CO2 vil forurene mere i strid med EU-krav

Nordic Sugar beder om lov til at fyre med mere kul og svær brændselsolie i håbet om senere at koble sig på det nationale gasnet, viser en aktindsigt, Politiken Miljø & Klima har fået.

Foto: Peter Hove Olesen

Sukkerproducenten Nordic Sugar har bedt Miljøstyrelsen om lov til at fortsætte afbrændingen af kul og olie på deres fabrik i Nakskov i et ekstra år.

Det er i strid med EU-krav, og Nordic Sugar har derfor bedt Miljøstyrelsen om dispensation, viser en aktindsigt, Politiken Miljø & Klima har fået.

Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver inden for luftkvalitet hos Rådet for Grøn Omstilling, er chokeret.

"Det må ikke ske i Danmark, at der gives dispensation til den form for forurening. Det er sådan noget, der måske kan ske i Polen, Ungarn eller Rumænien, men det må ikke ske i et rigt land som Danmark," siger Kåre Press-Kristensen til Politiken Miljø & Klima.

På baggrund af data fra Aarhus Universitet har han beregnet, at udledningen af svovl, kvælstof-ilter og støv i sæsonen, der startede i 2018, kostede 65 millioner kroner i sundhedsomkostninger til behandling af KOL, bronkitis og lignende.

Adm. direktør Jesper Thomassen, Nordic Sugar, siger til Politiken Miljø & Klima, at det er bedre for miljø og klima, hvis de får dispensationen. Sukkerproducenten er i et vadested, hvor de venter på, at staten anlægger en gasledning til Lolland og Falster.

De penge, de sparer ved at få dispensation, vil de skyde i fremrykningen af overgangen til gas på deres anden fabrik i Nakskov.

"Man kan sige, at vi vil have lov til at være sort et ekstra år i Nakskov mod, at vi i Nykøbing Falster bliver grønnere 2-3 år tidligere ved at skifte til gas med stor gevinst for miljø og klima. Den totale balance er klimapositiv ud fra sådan en betragtning," siger Jesper Thomassen til Politiken Miljø & Klima.

Kåre Press-Kristensen er stærkt kritisk. Han frygter, at gasledningen ligesom andre infrastrukturprojekter forsinkes, og han mener, at Nordic Sugar i den mellemliggende periode burde mindske luftforureningen fra Nakskov-fabrikken, eksempelvis ved at installere mere effektiv røggasrensning.

Miljøstyrelsen har endnu ikke afsluttet sin sagsbehandling af Nordic Sugars anmodning om dispensation.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken Miljø & Klima)

Energinet og Evida vil undersøge natur før ny gasledning

Energitunge virksomheder kan alene levere en CO2-reduktion på 30 pct.  

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs