Debat: Elbilalliancen uden forståelse for konkurrence

Det er en stråmand, når Dansk Elbilalliance hævder, at Drivkraft Danmark er imod ladeabonnementer, siger direktør Jacob Stahl Otte. De skal bare ikke være konkurrenceforvridende.
Foto: Drivkraft Danmark/Kontraframe.dk
Foto: Drivkraft Danmark/Kontraframe.dk
AF JACOB STAHL OTTE, DIREKTØR, DRIVKRAFT DANMARK

Før påske skrev Lærke Flader fra Dansk Elbilalliance et mærkværdigt debatindlæg her i EnergiWatch som svar på mit indlæg om konkurrence på markedet for ladning af elbiler i Danmark. Hendes indlæg afslørede en ringe forståelse af konkurrence, hvilket delvist kan undskyldes med, at Dansk Elbil Alliance som bekendt er en del af Dansk Energi og dermed har sit udspring i energisystemet frem for markedet.

Drivkraft Danmarks medlemmer kommer derimod fra transportens verden og leverer tre tankninger i sekundet hver dag året rundt i tæt kontakt med kunderne og deres behov. Det sker i et stærkt konkurrencepræget marked, hvor man overlever ved at bestræbe sig på at være den bedste. Det er en indbygget præmis, som skaber innovation og forbrugertilpassede produkter.

Derfor er det også en regulær stråmand, når Lærke Flader skriver, at jeg og Drivkraft Danmark er imod ladeabonnementer. Det passer naturligvis ikke.

Lige konkurrence

Det vi – lige som andre virksomheder og organisationer – problematiserer, er, at ladeabonnementer har særlige fordelagtige afgiftsvilkår (processtrømafgift). Ligesom f.eks. Klimarådet anbefaler Drivkraft Danmark en ensretning af afgifterne. Hvis abonnementer er det foretrukne produkt, er det helt fint med os, men det skal ikke være fordi, abonnementer begunstiges afgiftsmæssigt.

Samtidig påpeger Drivkraft Danmark på linje med blandt andre elbilisternes organisation FDEL, at de nuværende rammer for abonnementer kan virke hæmmende på markedet for ladning på farten. Også derfor er vi store tilhængere af, at tildeling af ladepladser på offentlige arealer sker gennem udbud – fordi det skaber konkurrence.

Det giver også stat, regioner og kommuner mulighed for at stille nogle udbudskrav til de håbefulde bydere. Det er vel kun naturligt, når der er tale om vores allesammens fælles arealer? Drivkraft Danmark mener, at det bør være en hovedregel, at der aldrig gives støtte til eller stilles offentlige grunde til rådighed for projekter, uden at der samtidig stilles krav om fri og lige tilgængelighed, tydelige priser og nemme betalingsløsninger.

Det vil naturligvis diskvalificere projekter, der primært tilgodeser udbyderens egne abonnementer, men dem er der jo plads til andre steder. Tesla og andre kan stadig køre videre med deres lukkede systemer og manglende roaming på egne pladser, men det bliver uden offentlig støtte.

"Gratis" opladning

Drivkraft Danmark taler ikke for et prisloft, som Lærke Flader fejlagtigt antyder. Der skal naturligvis være plads til, at priserne afspejler udgifterne. Vi taler om, at man i offentlige udbud stiller modkrav – ligesom man gør til vores medlemmer, når de driver tankstationer på Vejdirektoratets anlæg i dag.

Når Lærke Flader i den forbindelse hævder, at jeg er imod "gratis" opladning, må jeg blot bemærke, at det er meget lidt i den virkelige verden, der faktisk er gratis. Betaler man ikke det ene sted, så betaler man typisk det andet, eller får andre til at betale for sig. Det skal naturligvis være gennemskueligt for alle kunder.

Her må det betegnes som lidt af et selvmål, når Dansk Elbil Alliance peger på telemarkedet som model for el-ladning og samtidig på sociale medier argumenterer imod statslig regulering i forhold til roaming. For hvem kan ikke huske de ugennemsigtige mobilabonnementer eller prisen på at ringe og skrive SMS'er fra udlandet for bare få år siden? Det førte i sidste ende til, at EU-landene indførte fælles regler, der siden har været til glæde for forbrugerne og mobiliteten over hele Europa.

Det kan undre, at man ikke overvejer den parallel til lademarkedet, når man forsvarer den manglende roaming i Danmark?

Åben for saglig dialog

I Drivkraft Danmark vil vi gerne i dialog med myndigheder, brancheorganisationer og virksomheder om, hvordan vi sikrer et velfungerende marked for elladning i fremtiden. Helt konkret skal det gennemtænkes, hvordan offentlig støtte til ladestandere komplementere et spirende kommercielt marked og ikke spænder ben for det.

Det har vi alle en fælles interesse i. Både Dansk Elbil Alliance, som er sat i verden for at sælge el til elbiler, vores medlemmer, som har erfaringer med at levere drivmidler, og forbrugerne, som efterspørger tydelige, rimelige priser og nemme betalingsløsninger. Det går vi gerne i dialog med alle om, men det kræver dog at stråmændene lægges på hylden og de saglige argumenter findes frem.

Debat: Fri konkurrence skal give flere ladestandere og fair priser 

Debat: Støtte til elbiler bør fokusere på konkurrence 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også