EnergiWatch

88 projekter har søgt om 900 millioner gennem EUDP

Kun en gang tidligere har der været ansøgt om så stort et beløb.

Foto: Finn Frandsen

Der er rift om støttekronerne i Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP, der har oplevet en stigning på 55 pct. i forhold til den seneste ansøgningsrunde.

"Vi har kunnet konstatere en øget interesse for EUDP-programmet. Da forårets ansøgningsrunde havde deadline i fredags, havde vi modtaget ansøgninger for knap 900 millioner kroner, hvor virksomhedernes egenfinansiering er ca. 660 millioner kroner," udtaler Anne Grete Holmsgaard, der er bestyrelsesformand for EUDP, i en meddelelse.

Kun en gang tidligere har der været så stor efterspørgsel på støttemidlerne, der er blevet uddelt siden 2007. Det præcise beløb i den aktuelle ansøgningsrunde er på 897 mio. kr. fordelt på 88 energiprojekter.

Større pulje

Mens der er blevet skruet op for ansøgningerne, gør det samme sig gældende for puljen, der lyder på godt 250 mio. kr. i støttemidler.

Ved sidste forårs uddeling af EUDP blev der tildelt støttemidler for 182 mio. kr. til 31 projekter.

Der blev dog givet endnu mere ved den seneste runde i efteråret, hvor 53 projekter modtog 291 mio. kr.

Nu begynder arbejdet så med at udvælge de indkomne projekter, som EUDP-sekretariatet tager sig af. Her skal deres evalueres og kvalitetssikres. Herefter vil bestyrelsen i EUDP så tildele det endelige tilsagn i midten af juni.

"Det er super positivt, at der er så mange ansøgninger. Det tyder på øget interesse for og vilje til at bidrage til, at vi kan komme i mål med ambitionen om at reducere udledningerne af CO2 med 70 pct. frem mod 2030. Og for at få styrket den videre udvikling af danske klimavenlige teknologier til både hjemmemarkedet og til eksport," siger Anne Grete Holmsgaard.

Siden 2007 har danske skatteydere investeret godt 4,4 milliarder kroner gennem EUDP. Ifølge den seneste evaluering af EUDP så skulle hver tilskudskrone have skabt en meromsætning på fem kroner.

EUDP uddeler 291 millioner til 53 projekter

Trecifret millionbeløb går til nye energiprojekter 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs