EnergiWatch

Ammoniak bliver en del af Norges brintplan

Olie- og energiministeren Tina Bru slår fast, at ammoniak vil blive sidestillet med brint i Norges nye brintplan, hvor kemikaliet blandt andet kan benyttes som udslipsfri brændstof til skibe.

Foto: PR / Høyre

Den norske regerings længe ventede brintstrategi er lige om hjørnet, og når den lander, vil der ligeledes være en plan for ammoniak.

Det siger olie- og energiminister Tina Bru i et svar til sin partifælle Liv Kari Eskeland.

"Ammoniak og brint vil blive ligestillet som lavudslipsløsninger i brintstrategien i de tilfælde, hvor det er relevant. Jeg må dog som tillæg præcisere, at ren brint er en forudsætning for at fremstille ren eller grøn ammoniak," siger Tina Bru.

"Regeringens arbejde med brintstrategien pågår i øjeblikket, og jeg kan derfor ikke diskutere indholdet, men vi har både talt om den brintrige energibærer ammoniak, helstøbte forsyningskæder, samt aktuelle virkemidler som offentlige indkøb".

En større brintproduktion i Norge ligger lige til højrebenet, da landet med de store vandkraftreserver har en nærmest ren udslipsfri strømproduktion, samt et strømoverskud.

Statslig mammon

Ammoniak er opkaldt efter den egyptiske skabergud Amon, men hvis Norge holder skruen lige i vandet, kan de forvandle amon til mammon.

For at det skal blive en succes har de norske socialdemokrater, Arbeiderpartiet, for nyligt været ude og lufte ideen om et statsligt brintselskab i stil med Statkraft eller Equinor, som skal propellere Norge frem i verdenseliten, når det gælder brint og ammoniak.

"Norge har en kæmpestor mulighed for at blive kæmpestore både indenfor produktion og brug af brint. Disse løsninger kræver dog lidt langsigtethed, for de bliver ikke profitable over natten," sagde Espen Barth Eide fra Arbeiderpartiet for nylig til E24.

Det er især indenfor brugen af brint, at talen falder på ammoniak, der med sin markant højere energitæthed kan benyttes som brændstof i eksempelvis skibe.

Eksempelvis er Equinor i øjeblikket i gang med at ombygge servicefartøjet Viking Energi til at kunne sejle på ren ammoniak.

"Equinor arbejder for at reducere emissionerne fra vores forsyningskæde, og vi anser brugen af ammoniak som en spændende løsning," siger Cecilie Rønning, som er direktør for Equinors afdeling for fælles driftsstøtte.

Nordisk gasgigant går frem på bundlinjen i mellemår

Seadrill har fået hedgefond som ny storaktionær

Norge dropper omstridt reform af vandkraft

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere