EnergiWatch

Forbrugerrådet advarer mod variable elaftaler

Hvis det står til det norske forbrugerråd, burde det elhandlere sælge el til en fast pris eller spotpris. Elhandlere- og selskaber beskyldes i Norge for at opkræve ågerpriser af kunderne ved hjælp af uigennemsigtige priser. (rettet)

Foto: Øivind Haug / Statnett

Rettelse 120220: Tidligere fremgik det, at Forbrukerrådet vil have variable elaftaler forbudt. Dette er ikke korrekt. EnergiWatch beklager.

Elhandlere spinder guld på de variable elaftaler, siger Forbrugerrådet i Norge.

Ifølge direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, kalder det for "blodpriser", som elhandlere kræver i de variable aftaler.

"Strømleverandører har en særdeles god forretning ved at sælge dårlige aftaler. De tapper forbrugerne for penge. Når kunderne betaler to-tre gange mere end markedsprisen for strøm, taler vi om marginer i strømleverandørens favør, som i alle andre markeder vil blive omtalt som blodpriser," siger hun til VG.

Hver fjerde norske husholdning har en variabel elaftale. Hvor fastpris-aftaler er, som navnet antyder, fast, og hvor spotpris-aftaler svinger efter spotmarkedet befinder variable aftaler sig et sted i mellem de to. Den svinger, men ikke så voldsomt som spot, da den reguleres efter foregående måneder. Ifølge branchen sikrer det forbrugerne fordelene ved spotaftaler og sikkerheden fra fastpris.

I praksis benytter branchen den uigennemsigtige aftaleform til at afkræve kunderne op til 4 gange så meget for deres strøm, siger Forbrukerrådet.

Kunderne vil have det

Ifølge interesseorganisationen Energi Norge er variable aftaler statistisk set ikke er de billigste, men at forbrugerne skal have valget.

"Der er ingen grund til at fjerne et produkt, som kunderne vil have. I variabel-aftalerne ændrer prisen sig langsommere end i spotpris-aftalerne. Det vil sige, at du betaler lidt mere, når markedsprisen er på vej ned, og som nu, lidt mere når den er på vej op. Nogen ønsker det sådan, selvom statistikken viser, at spotpris-aftaler er mere rimelige over tid," siger kommunikationschef i Energi Norge, Aslak Øverås, til VG.

Flere elselskaber forsvarer deres priser med, at den regnfulde og varme vinter har øget prisforskellen mellem spotpris-aftaler og variable aftaler.

Ifølge Inger Lise Blyverket er dette dog ikke en enlig svale. Hele sektoren har et problem.

"Strømbranchen er ekstremt lidt forbrugervenlig og har enorme problemer med sin seriøsitet," siger hun til VG.

Statkraft indgår polsk elhandelsaftale

Kravene til "grøn strøm" bliver skærpet

Öresundskraft skal sælges for 8,6 mia.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere