EnergiWatch

Banker skal ind i klimakampen: Grønne kunder kan få billigere lån

Anbefalinger fra en arbejdsgruppe under Finans Danmark skal gøre finanssektoren til en af verdens grønneste.

Anders Eldrup Foto: Gregers Tycho/ERH

I fremtiden skal bankkunders klimabelastning være med til at afgøre, hvor attraktive lån de kan få. Det er udmeldingen fra en arbejdsgruppe under brancheforeningen Finans Danmark, der mandag præsenterer 20 anbefalinger, som skal gøre de danske banker til nogle af verdens grønneste, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Bankerne skal i vidt omfang tilbyde attraktive lån og investeringsprodukter til bæredygtige aktiviteter, lyder en af anbefalingerne. Dermed ser bankkunderne ind i en virkelighed, hvor man efter alt at dømme slipper billigere, hvis man låner penge til f.eks. grønne biler og boliger.

"Hvis man køber en bæredygtig bil, kan man formentlig få et lån på bedre vilkår, fordi banken er bedre dækket ind. Hvis man låner penge til at energirenovere huset, er formodningen, at værdien af huset holder sig bedre, hvilket kan ses i lånevilkårene," siger Anders Eldrup, formand for arbejdsgruppen Forum for Bæredygtig Finans.

Tanken er, at bankerne skal flytte kundernes investeringer og udlån til mere bæredygtige aktiviteter. Inden udgangen af 2021 skal de enkelte banker levere konkrete mål for, hvordan de vil reducere deres CO2-påvirkning.

Ifølge Anders Eldrup har både kunderne, banken og samfundet fordel af, at kunderne presses i grøn retning:

Finans Danmarks formand, Nykredit-direktør Michael Rasmussen, siger, at det må være op til de enkelte institutter at finde ud af, om de grønne kunder skal kunne låne billigere end andre.

"Vi har som banker og realkreditinstitutter en meget central rolle, og det betyder, at vi har muligheden for at sætte noget mere fart på den nødvendige grønne omstilling og sørge for, at pengene løber i den rigtige retning," siger Michael Rasmussen.

En bankekspert advarer:

"Man skal passe på, at man ikke i sin higen efter at støtte noget grønt kommer til at støtte det, som ikke er økonomisk bæredygtigt," siger Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet.

Erhvervsminister Simon Kollerup roser udspillet:

"Dette forslag er ét skridt på vejen, og vi skal tage mange flere i fællesskab."

(Denne artikel er formidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Jyllands-Posten.)

I skyggen af planetarisk nødsituation afholder FN klimamøde i Madrid

Topchefer foreslår at skrive miljø og klima ind i Grundloven

Isskulptur erstatter Boris Johnson i tv-debat om klima

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere