EnergiWatch

Øremærkede penge løfter grøn forsknings andel af forskningsmidler over 2010-niveau

Ekstra midler vil bringe grøn forsknings andel af de samlede forskningsmidler en smule op over niveauet i 2010 efter flere års fald, viser analyse.

Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

Selv med den foreslåede ekstra milliard til grøn forskning vil niveauet af midler til dén type forskning næste år kun være en smule over niveauet i 2010. Det skriver Berlingske.

Tallene baserer sig på en analyse, som tænketanken Kraka og konsulentvirksomheden Deloitte står bag. Ifølge rapporten var grøn forskningsandel af de samlede forskningsmidler i 2018 på 4 pct. – ifølge analysen under niveauerne i bl.a. Sverige, Norge og Tyskland. I 2010 var tallet omkring 8 pct. Den ekstra milliard til grøn forskning vil i 2020 løfte andelen til 9 pct.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) anerkender, at indsatsen ikke er i mål med den ekstra grønne milliard, omend hun mener, at Kraka og Deloittes analyse sætter procentsatserne for den grønne forskning en kende lavt.

"Men uanset hvad vil vi i 2020 stå på et historisk højt niveau i forhold til det, der er øremærket det grønne forskningsområde. Deri ligger et meget stærkt politisk signal i, og det skulle meget gerne have en positiv afsmittende effekt i hele samfundet," siger Ane Halsboe-Jørgensen til Berlingske.

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs