EnergiWatch

Salg af Photonics kan nedbringe høj NKT-gæld

NKT's gæld voksede i tredje kvartal til 317 mio. euro. Den er nu på knap 20 gange den operationelle driftsindtjening, men et salg af Photonics kan afhjælpe situationen.

Photonics specialiserer sig i optiske lasere. Foto: PR / Photonics

Hvis NKT kan få en god pris for forretningsområdet Photonics, som kan være med til at løse en del af selskabets gældsproblemer, vil et salg af området være en god idé.

Det vurderer Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker hos Alm. Brand Markets, torsdag over for Ritzau Finans, efter at NKT onsdag aften har varslet en strategisk gennemgang af forretningsbenet.

"Hvis selskabet kan løse sine balanceproblemer og få en fin pris for Photonics, er idéen god, for man er investor i de langsigtede perspektiver i kabelforretningen," siger han og vurderer, at en mulig pris kan være mellem 200 og 250 mio. euro for området.

NKT fortalte onsdag aften aktiemarkedet, at der igangsættes en gennemgang af Photonics - blandt andet med formålet af nedbringe selskabets gæld.

Ved udgangen af tredje kvartal havde NKT en nettorentebærende gæld - eksklusive effekten af IFRS 16 - på 317 mio. euro, hvilket var 14,8 mio. euro højere end ved udgangen af det foregående kvartal. Gælden svarer til hele 19,4 gange den operationelle driftsindtjening, EBITDA, før IFRS 16.

Ifølge Michael Friis Jørgensen kan det dog besværliggøre processen, at Photonics er med til at være sikkerhed for selskabets lån.

"NKT er lidt bundet af, at den indirekte værdi af Photonics godtgør, at lånebetingelserne fra bankerne ikke brydes. Så man er lidt låst i, hvordan man skal forhandle. Det er også bestemt af långiverne, da lånene ligger til sikkerhed i Photonics," siger han.

Han peger på, at der nu skal holdes øje med, hvad der meldes ud omkring det videre forløb for forretningsområdet:

"Vi må se, om der kommer noget om, hvorvidt det er et formildende salg, eller om det er lidt påtvunget af bankerne, som gerne vil have løst gældssituationen."

"Problemet i det er jo, at det kan påvirke prisen, hvor presset man er til at sælge. Men det fremgår ikke. Der oplyses blot, at det er en strategisk gennemgang," lyder det fra Michael Friis Jørgensen.

Finansdirektør venter stor interesse

NKT oplyser i meddelelsen ikke en tidsramme for gennemgangen af Photonics - ligesom at det oplyses, at det ikke er sikkert, at gennemgangen vil føre til en ændring af forretningen.

I et interview med Ritzau Finans fortæller finansdirektør Roland M. Andersen dog, at han venter stor interesse for forretningsben, der de senere år har vist pæne vækstrater og samtidig har formået at løfte indtjeningen.

"Vi vurderer, at interessen vil være høj. Det er et spændende segment at være i for visse investorer, og den her virksomhed har noget, som er interessant både for industrielle og måske også for andre former for investorer," siger han.

Han fremhæver, at der blandt andet er på grund af de sidste par års gode organisk vækst i Photonics, som gør, at der nu ses på mulighederne.

"Den anden ting er, at hvis vi afhænder Photonics, så vil det selvfølgelig bidrage til at nedbringe koncernens samlede gæld," siger Roland M. Andersen.

På børsen sendes NKT-aktien torsdag formiddag ned med 6,2 pct. til 120,60 kr. efter udmeldingen om Photonics og det dertilhørende regnskab. I 2019 er aktien dog fortsat stadig steget 35,6 pct. i værdi.

Regnskabet er alt i alt svag læsning, vurderer Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets, som dog særligt hæfter sig ved udmeldingen omkring Photonics.

"Estimaterne skal ned både for 2019 og 2020. Photonics er sat til salg, og det kan muligvis løse en del af deres balanceproblemer, hvis det sælges, men hvor forceret er det og til hvilken pris? Alt i alt er det relativt svage meldinger fra NKT på de fleste fronter," vurderer chefaktieanalytikeren.

NKT nedsables efter regnskab i negativt marked

Analytiker forventer presset NKT-aktie

NKT over halvvejs med fyringer

NKT skuffer, nedjusterer og afsøger muligheder for forretningsenhed

NKT bekræfter milliardordre på Doggerbanke

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere