EnergiWatch

Norge vil have udligning af netafgift

Indbyggere i norske udkantskommuner betaler op til 25 pct. mere i netafgift end indbyggere i Oslo. Den store forskel vil regeringen nu gøre op med ved at give tilskud til borgere i yderkommuner.

Foto: Thomas Borberg

Håbet fra både forbrugere og netselskaber var, at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil komme et forslag til, hvad man skal stille op med de ulige netafgifter i forbindelse med publiceringen af en rapport på området den 4. november.

Det ønske er blevet indviet før tid. NVE har i dag sendt et forslag i høring om, hvordan man kan formindske de betragtelige forskelle i netafgifter, der er på landsplan i Norge.

Årsagen til prisforskellene er, at størstedelen af nordmænd bor i syd, men næsten al energi produceres i de tyndtbefolkede nordlige kommuner, hvor vind- og vandresourcerne befinder sig.

Proportionelt set i forhold til indbyggertallet, har udbygningen af elnettet været massiv i det nordlige Norge for at muliggøre transporten af strøm til sydlige byer som Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand. Og det kan ses på elregningen. En husstand i Oslo betaler i dag 53,95 ører per kWh, mens husstande i Nordfjord syd for Ålesund må slippe 77,6 ører per kWh.

Det er en forskel på 25 pct. og ifølge netselskaberne udgør forskellen på at bo i Nord- og Sydnorge op til 5.000 NOK (3.665 DKK) om året.

Afgifter eller tilskud?

Debatten har op til NVE's offentliggørelse af høringen i dag gået på, hvorvidt der skulle ydes tilskud til dem, der betaler markant mere end gennemsnittet, eller om der skulle indføres et nyt landsgennemsnit, hvor dem der betaler mindre end gennemsnittet, pålægges afgifter, som derefter vil blive brugt til at nedsætte netafgiften i provinsen. Sidstnævnte løsning vil betyde, at storbyborgere sandsynligvis vil skulle betale omkring 2 øre per kWh mere i netafgift.

NVE understreger, at problemet ligger hos en række få yderkommuner. 92 pct. af landets husholdninger betaler under 60 øre per kWh, og langt størstedelen betaler blot 56 øre per kWh elelr derunder. NVE's fokus er derfor på de husholdninger som betaler 60-70 øre per kWh, hvilket omfatter 6 pct. af landets husstande, og ikke mindst de 2 pct. af husholdningerne, der betaler mere end 70 øre per kWh.

Eftersom problemet ligger hos relativ få husstande, anser NVE en landsdækkende model med afgifter som ineffektiv.

"Virkemidlerne bør tilpasses omfanget af problemet. Det er et relativt lille antal husholdninger i Norge, som betaler en netafgift, der er væsentlig højere end landsgennemsnittet. Det betyder, at man bør lave en ordning for disse og ikke en omfattende ordning, der dækker hele landet," siger NVE's direktør, Kjetil Lund, i en nyhed på styrelsens hjemmeside.

Netselskaber undgår konsolidering

Organisationen Distriktsenergi, der organiserer en række lokale net- og energiselskaber, drager med NVE's forslag et lettelsens suk.

"NVE har tidligere sagt, at netselskaberne burde fusionere for at få netafgiften ned. Nu foreslår de et tilskud. Vi kan leve med en tilskudsordning, givet at den er robust og ikke blot er et årlig tilskud over finansloven," siger daglig leder i Distriktsenergi, Knut Lockert, til E24.

Hele høringsforslaget kan læses her.

Høringsfristen er den 8. januar 2020.

Netselskaber går sammen i protest mod uretfærdige afgifter

Ny bølge af elhandlere vil erobre markedet med abonnementsløsninger

Tyskland skal inddrive ulovlig statsstøtte til store elforbrugere

Eksplosiv vækst i data kan få store klimakonsekvenser

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere