EnergiWatch

Udvikler ser støttehalvering som "retroaktivt indgreb light"

Såvel Danmarks grønne omstilling som de virksomheder, der har brugt millioner på at forberede projekter, taber stort på regeringens nedskæring, der tangerer retroaktiv lovændring, mener European Energy.

Foto: Thomas Borberg

Hos European Energy har man mangeårig erfaring med retroaktive nedskæringer i støtten. Det har projektudvikleren blandt andet mærket på den hårde måde i Spanien, hvor regeringen pludselig barberede store dele af støtten til solparker ned, lige som der er lignende oplevelser fra i andre lande i Syd- og Østeuropa. Nu er turen så kommet til det danske hjemmemarked.

"Det her er som minimum retroaktivt light," fastslår adm. direktør Knud Erik Andersen.

Det, der tangerer et retroaktivt indgreb, er regeringens beslutning om at skære 57 pct. af budgettet til det teknologineutrale udbud af sol og vind.

Den daværende VLAK-regering vedtog i 2017 sammen med Dansk Folkeparti, at der skulel afsættes 597 mio. kr. til udbuddet. Men det beløb var der skåret 339 mio. kr. af, da den socialdemokratiske regering fredag skød udbuddet i gang med frist den 27. november. Selv om der ikke er tale om, at politikerne fjerner lovede penge fra installerede projekter, så er forskellen marginal, mener European Energy.

Retssikkerhed

"Vi har lige som de øvrige projektudviklere i god tro forberedt os, stort set siden udbuddene blev skrevet ind i lovgivningen for to år siden. Der er brugt millioner på at sikre jordrettigheder, betale bankgarantier for nettilslutning og andre investeringer, og så kommer den her udmelding 5 minutter over 12 og uden varsel," siger direktøren.

"Det eroderer retssikkerheden, når vi som udviklere ikke kan have tiltro til, at politikerne overholder de love, de selv har været med til at vedtage."

For selv om den nuværende regering ikke var med i den udbudsaftale, der blev indgået i 2017, så blev de teknologineutrale udbud genbekræftet af et enigt folketing sidste år.

Siden har regeringen med sine støttepartier skruet yderligere op for klimaambitionerne. Nedskæringerne i udbuddet sker da også med henvisning til, at de 339 mio. kr. med energiminister Dan Jørgensens ord skal flyttes hen "hvor de virkelig kan gøre en forskel". Hvilket i regeringens optik vil sige til en kommende klimahandlingsplan, der skal vise vejen mod den udmeldte reduktion af klimagasser på 70 pct. i 2030.

Imod grøn omstilling

Den kobling kan Knud Erik Andersen ikke helt følge.

"Det er fuldstændig hul i hovedet. Sol og vind udgør samlet 8 pct. af den samlede danske energiproduktion, resten har det ene eller andet fossile element i sig. De vedtagne teknologineutrale udbud sikrer den hurtigste og billigste udbygning. Så det er fuldstændig meningsløst at skære 60 pct. af den udbygning, der kunne være opført," siger han.

"Det går direkte imod den grønne omstilling og alle de skåltaler, der bliver holdt om elektrificering af samfundet og at sikre den grønne omstilling billigst muligt."

Pristillæg plus PPA

Imidlertid kan der også argumenteres for, om pristillægget virkelig gør den store forskel. I det første udbud fik byderne i gennemsnit blot tildelt 2,27 øre/kWh. Det er også en del af regeringens argumentation for at skære støtten.

"Udbygningen af solceller og landvindmøller kan i dag ske med meget lidt støtte og forhåbentlig snart helt uden støtte", konstaterede energiminister Dan Jørgensen om indgrebet, hvilket der da også allerede nu er vidnesbyrd på.

I februar annoncerede Better Energy en solcellepark på 125 MW, hvor finansieringen udelukkende var sikret af en elhandelsaftale med Bestseller. I sidste uge nok en, da Google indgik en PPA med udvikleren bl.a. om et projekt i Næstved. Mens Vestas og Hirtshals Havnefond i marts meddelte, at de opfører Danmarks første støttefri vindpark bestående af fire møller på Hirsthals Havn.

"Hvis man sætter en vindmølle på et af de mest vindblæste steder i landet, så vil ikke have behov for støtte. Men den skal også udbygges andre steder, hvis der skal gøres alvor af den grønne omstilling," siger Knud Erik Andersen.

"Politikerne har ikke analyseret markedet til bunds. PPA'er er med til at få mange virksomheder til at gøre deres projekter konkurrencedygtige, men det er i kombination med et pristillæg. Selv om det er lavt, så er det dét, der binder forretningsplanen sammen."

Langsom havvind

Det, der binder den grønne omstilling samme, er imidlertid heller ikke nødvendigvis sol og landvind. I sidste års energiaftale blev partierne enige om at antallet af landbaserede vindmøller skulle halveres, mens der til gengæld skal opføres tre nye havmølleparker over næste årti. Et antal Socialdemokratiet i valgkampen sagde skulle bringes op på fem parker.

Udbuddet af det første er allerede så småt begyndt at tage form. Dog med tryk på så småt, bemærker direktøren. For når den første af de potentielt fem parker først er planlagt til at blive taget i drift i 2024, så flugter det ikke helt med den akuthed, der skal reducere udledningerne med 70 pct. frem til 2030.

"Det er fint, at der er store ambitioner om havvind. Men problemet med havmølleparker er, at det tager en årrække at få dem installeret, mens vi og de øvrige udviklere står klar med projekter, der er klar til at gå i gang nu. Så både ud fra en økonomisk, en tidsmæssig en retssikkerhedsmæssig og en grøn betragtning er det en meget skidt beslutning."

Regeringen skærer 339 millioner af VE-udbud

Google får opført 161 megawatt dansk sol

Danmarks første støttefri vindpark opføres

Better Energy opfører støttefri dansk solpark på 125 MW

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs