EnergiWatch

Minister overvejer nye regler for biomasse

Danmark vil altid bruge biomasse, siger klima- og energiminister Dan Jørgensen, ”men derfor skal det jo stadig være bæredygtigt og forsvarligt”.

Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger

Reglerne for afbrænding af biomasse i danske kræftværker i stor skala vil blive skærpet i forbindelse med den klimahandlingsplan, som regeringen efter jul vil forhandle på plads med Folketingets partier. Det er denne plan, der skal gøre det realistisk for regeringen at nå sit mål om at reducere Danmarks samlede CO2-udledninger med 70 procent i 2030 i forhold til 1990.

Det skriver Mandag Morgen.

Alene afbrænding af træpiller og flis på danske kraftværker fører til udledning af 11,5 millioner ton CO2 per år, hvilket skal ses i forhold til, at Danmarks officielle udledning af CO2 er på 48 millioner ton om året. Når man regner al biomasse med, udgør det 19 millioner ton CO2 ekstra om året, men denne udledning tælles enten ikke med i Danmarks klimaregnskab, eller også tælles den med i de lande, hvorfra biomassen kommer.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) afviser over for Mandag Morgen at gå i detaljer om, hvordan han vil reagere på den kritik, der henover sommeren har lydt fra både klimaeksperter og økonomiske vismænd, af den omfattende afbrænding af træpiller på danske kraftværker. Men han gør det klart, at noget kommer til at ske.

"Jeg vil ikke gå i detaljer. Men selvfølgelig kommer vi til at forholde os til biomasse. Vi kan ikke reducere med 70 procent uden at forholde os til alle virkemidler."

Ja, men det er jo netop det med afregningsreglerne for biomasse, der bliver kritiseret?

"En ting er afregningsregler. Noget andet er den reelle effekt. De, der har gidet at lytte til, hvad jeg har sagt de sidste 10-15 år, ved også, at jeg altid har været bekymret for biomasse. Det er nogle, der er for unuancerede i kritikken af biomasse. Der er gode ting ved biomasse. Det kommer an på bæredygti  ghedskriterierne," siger Dan Jørgensen.

Vil det sige, at du mener, at man er gået for langt med den meget store import af træpiller til kraftvarmeværkerne?

"Det vil jeg ikke svare på. Men jeg vil sige, at vi er i gang med at lave en meget grundig analyse af, hvor vi står nu."

Nogle af de store byer, Aalborg og Esbjerg, beklager sig over, at de føler sig presset til at binde sig til biomasse i mange år frem?

"Det er derfor, jeg siger, at det her bliver en vigtig del af forhandlingerne om en ny klimahandlingsplan. Men jeg vil bare ikke tage hul på det her, inden jeg har talt med partierne om det. Det er et problem, og der er reelle dilemmaer i det. Og det er en særlig udfordring for et land som Danmark, der over flere energiforlig har lagt en kurs, der bygger på biomasse. Derfor er vi forpligtede til at gøre det på en ordentlig måde,”" siger Dan Jørgensen og tilføjer:

"Vi bliver aldrig et land, der ikke bruger biomasse. Det siger sig selv. Men derfor skal det jo omvendt stadig være bæredygtigt og forsvarligt," lyder det fra ministeren.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Mandag Morgen.).

Støttepartier vil forhandle om biomassens fremtid

Storleverandør af træflis: Begrænset afgift er ikke en bekymring

DEBAT: Bæredygtig biomasse gavner klimaet – og økonomien

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs