EnergiWatch

DEBAT: Bæredygtig biomasse gavner klimaet – og økonomien

Bæredygtig biomasse er ikke alene godt for klimaet. En ofte overset sidegevinst ved konverteringen af eksisterende kraftværker fra kul til biomasse er, at danske teknologileverandører har udviklet viden og erfaring fra fossile anlæg til også at omfatte biomassebaserede anlæg, lyder det i debatindlægget fra DI Bioenergi.

Foto: Ditte Lysgaard Holm/IND

Vi er i gang med en omfattende grøn omstilling af Danmark. Og der er brug for bæredygtig biomasse på kraftværkerne og i industrien. Det erstatter den klimaskadelige kul og sikrer, at vi har strøm og varme, når vi har brug for det.

Biomasse til energi er i øjeblikket genstand for stor debat i medierne. Senest har en række eksperter kritiseret, at kraftværkerne har omstillet kedlerne fra at køre på kul til træpiller og flis. Det er en kritik, der blandt andet er blevet luftet her i Energiwatch.

Der er bred enighed om, at den biomasse, som vi bruger i Danmark, skal være både bæredygtig og klimavenlig. I Danmark sikrer brancheaftalen for bæredygtig biomasse, at biomassen, som kraftværkerne bruger, kommer fra bæredygtigt drevet skov, hvor træer bliver genplantet, og økosystemet bliver bevaret.

Den seneste rapport fra FN’s Klimapanel, IPCC, konkluderer, at der kan være negative effekter ved at bruge biomasse til energimæssige formål, hvis ikke biomassen er bæredygtig. Rapporten anerkender dog samtidig, at brug af biomasse har positive effekter, hvis biomassen kommer fra bæredygtigt drevet skov.

Når kul bliver skiftet ud med træpiller og flis, der kommer fra skov, hvor træerne bliver genplantet, optager skovene den CO2, der er udledt ved at afbrænde træ.

Brugen af bæredygtig biomasse i Danmark er på den måde med til at fremme bæredygtig skovdrift med høj værdi og dermed øge incitamentet til at øge skovarealet. 

Biomasse vil i 2020 have sparet klimaet for 7,4 mio. tons CO2 i forhold til 1990. Det svarer til mere end halvdelen af transportsektorens udledning eller over en fjerdedel af Danmarks samlede CO2-reduktion. Biomasse vil i 2020 have erstattet 1,6 mio. tons kul siden 1990 og reduceret naturgasforbruget med 55 procent siden årtusindskiftet.

Bæredygtig biomasse er dog ikke alene godt for klimaet. En ofte overset sidegevinst ved konverteringen af eksisterende kraftværker fra kul til biomasse er, at danske teknologileverandører har udviklet viden og erfaring fra fossile anlæg til også at omfatte biomassebaserede anlæg. Det har ført til betydelige eksportordrer for danske leverandører af biomassebarede anlæg til andre europæiske lande, der er i gang med at udbygge og konvertere til bioenergi.

De seneste tal viser, at bioenergibranchen i 2014 beskæftigede 11.500 medarbejdere i Danmark fordelt på 1.200 virksomheder, og at de eksporterede for ca. 8 mia. kr. For fortsat at fastholde og udvikle denne erhvervsmæssige styrkeposition, er det afgørende, at Danmark går foran med et godt eksempel i effektiv brug af bæredygtig og klimavenlig biomasse.

Professorer: Danmarks afbrænding af træ er løbet løbsk

FN-rapport sår tvivl om klimagevinst ved brug af biomasse

Mere fra EnergiWatch

Styrelsen behandler 13 GW kystnær havvind

Mastodonter som CIP og Total Energies har også kastet sig ind i kampen for åben dør-havmølleparker, hvor Energistyrelsen har modtaget 43 ansøgninger siden april. Selv om to trejdedele er sorteret fra, får blandt andet kæmpeprojekter fra CIP potentialet for de resterende til at svulme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs