EnergiWatch

Politiske partier positivt stemte over for borgerting på klimaområdet

Venstrefløjen ønsker at inddrage borgerne i udformningen af dansk klimapolitik ved hjælp af et borgerting, mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er åbne for mere borgerinddragelse.

Foto: /ritzau/AP/Martin Meissner/

99 tilfældigt udvalgte borgere skal med hjælp fra eksperter formulere løsninger og beslutningsforslag på klimaområdet, som derefter skal til afstemning i Folketinget. Det anbefaler Information i dagens avis.

Og det er en idé, der vækker begejstring både i SF, De Radikale og Alternativet.

Også Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ønsker mere borgerinddragelse på klimaområdet. Her kan borgerting være en vej frem, men de to partier vil dog endnu ikke lægge sig fast på, om det er den rigtige løsning, siger de.

Ifølge Socialdemokratiets næstformand, Dan Jørgensen, hilser partiet "alle ideer velkomne, der går i retning af mere borgerinddragelse".

"Specielt når det handler om det grønne område, så mener vi, at det er utrolig vigtigt, at man har borgerne engageret. Dels fordi det genererer nogle ideer, som man måske ikke får andre steder, men også for at sikre en forankring og et engagement, der gennemsyrer hele samfundet," siger han.

Partiet vil dog ikke lægge sig fast på, om det skal være den model, Information foreslår, eller om borgerinddragelsen skal ske på andre måder. Partiet vil heller ikke love, at det bliver en del af at regeringsgrundlag, at der skal nedsættes borgerting på klimaområdet.

Hos SF’s gruppeformand, Jacob Mark, er støtten til et borgerting mere udtalt. Partiet foreslog allerede tidligere i år, at man skal lave en forsøgsordning, hvor skiftende grupper af borgere kobles på eksisterende lovforslag eller store reformer – ikke bare når det kommer til klimapolitik, men også på andre politiske områder.

SF har ikke lagt sig fast på detaljerne for, hvordan et borgerting helt præcist skal fungere, men hvis der kommer et nyt flertal, vil partiet tage en forhandling om det med Socialdemokratiet.

Også Alternativet har længe ønsket et borgerting i Danmark og har før foreslået et permanent borgerting, siger Rasmus Nordqvist, der er partiets politiske ordfører.

"Vi mener, at det er en rigtig god måde at udvikle vores demokrati til et langt mere deltagende demokrati på," siger han.

De Radikales klimaordfører, Ida Auken, mener, »at der er brug for at rykke ud på ukendt territorie«, hvad angår opgaven med at finde løsninger på, hvordan vi for eksempel lever op til Parisaftalens mål. Her kan et borgerting være en vej frem, mener hun.

"Man kan endda håbe, at sådan et borgerting ikke bare er med til at foreslå ting, men også er med til at få forklaret, hvorfor vi gør, som vi gør, og på den måde skabe mere legitimitet blandt resten af befolkningen. Det er virkelig vigtigt, at befolkningen er med i det her, så vi undgår at få en situation som med De Gule Veste i Frankrig," siger hun.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten kalder ideen om et borgerting for interessant, mens De Konservative kalder ideen for en »en vanvittigt dårlig idé«. Partiet politiske ordfører, Mette Abildgaardunderstreger, at De Konservative gerne vil være med til at se på nye måder at inkludere borgerne på.

"Men det her mener vi er en ansvarsfralæggelse," siger hun.

Elbæk og Østergaard afviser hysteri: Vi må gøre mere for klima

DF-formand er dødtræt af klimahysteri og taler landbrug op

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere