EnergiWatch

Frankrig: Irans udtræden af atomaftale må forhindres

Frankrigs forsvarsminister, Florence Parly, advarer mod konsekvenserne ved at lade Iran forlade dele af atomaftalen, som iranerne har ytret ønske om.

Foto: Laurent Gillieron/AP/POLFOTO

Frankrigs forsvarsminister meddeler onsdag, at landet ønsker at holde atomaftalen med Iran fra 2015 i live.

Det sker, efter at det er kommet frem, at Iran vil trække sig fra dele af atomaftalen.

En beslutning, der blev overleveret i et brev fra præsident Hassan Rouhani til ambassadørerne fra de resterende lande i aftalen, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina og Rusland.

Franskmændene advarer ligeledes Teheran om, at der kan blive udløst sanktioner, hvis iranerne ikke lever op til aftalens forpligtelser.

Også USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, giver på ny udtryk for dyb bekymring over udviklingen i Iran.

Pompeo besøger onsdag London for at føre drøftelser med premierminister Theresa may om et "særligt forhold" mellem de to lande efter brexit.

Frankrigs forsvarsminister, Florence Parly, siger, at atomaftalen med Iran er blevet undermineret i adskillige måneder.

"I dag er det værste, som kan ske, at Iran forlader denne aftale," siger hun.

Hun fremhæver, at Frankrig, Storbritannien og Tyskland gør alt, hvad de kan, for at holde aftalen i live ved at tage initiativer til at hjælpe den iranske økonomi trods hårde sanktioner fra USA.

Men Parly fastslår samtidig, at det vil få hårde konsekvenser - og muligvis nye sanktioner - hvis Iran bryder ud af aftalen.

Pompeo siger i London, at USA's øgede militære tilstedeværelse i Mellemøsten skal imødegå, hvad Trump-administrationen kalder "klare indikationer" på trusler fra Iran mod amerikanske styrker i regionen.

"Jeg håber, at vi nu er i en position, hvor vi kan afskrække iranerne, så de tænker sig godt om med hensyn til at angribe amerikanske interesser," siger den amerikanske udenrigsminister.

Kina, som også er med i aftalen, opfordrer i en erklæring alle parter til at respektere atomaftalen. Kina kritiserer USA's sanktioner mod iranerne.

I Jerusalem gentager den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, at israelerne ikke vil tillade at Teheran får atomvåben.

"Vi vil ikke tillade, at Iran får atomvåben. Vi vil fortsætte med at kæmpe mod dem, der vil slå os ihjel," siger han i en tale på "Israels mindedag".

 

USA's sanktioner holder oliepriserne stabile

USA dropper dispensationer til lande der køber iransk olie 

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs