EnergiWatch

Theresa May vil foreslå midlertidig toldunion

Premierministeren vil komme med et stort tilbud til Labour tirsdag, formodentlig en midlertidig toldunion, skriver britiske medier.

Ritzau Scanpix/Reuters/Eva Plevier
Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/Eva Plevier

Giv mig brexit, og I får jeres toldunion – i hvert fald midlertidigt.

Efter ugers lukkede forhandlinger gør premierminister Theresa May klar til at gå på kompromis med en af sine egne mærkesager for at få brexit igennem med hjælp fra oppositionspartiet Labour, rapporterer britiske medier.

Det sker efter sidste torsdags konservative katastroferesultat ved de engelske lokalvalg, hvor også Labour gik tilbage.

May vil i morgen tirsdag tilbyde Labour en »midlertidig toldunion« frem til næste valg i 2022, skriver The Sunday Times. Det er opsigtsvækkende, da en af Mays ”røde linjer” siden folkeafstemningen i 2016 har været, at briterne ikke skulle hænge fast i en toldunion med EU efter brexit.

Ud af midlertidig ordning

Men Labour har krævet en permanent toldunion, og hun kan ikke få en brexit-aftale godkendt uden Labour-stemmer.

Tanken bag tilbuddet er, at Labour i 2022 kan gå til valg på at gøre toldunionen permanent, mens den næste konservative leder – med overvejende sandsynlighed en brexit-tilhænger – kan gå til valg på at komme ud af den midlertidige ordning. Vælgerne får dermed lov at bestemme.

I et læserbrev i avisen Mail on Sunday går May ikke i detaljer med sit tilbud, men skriver til Labour-leder Jeremy Corbyn: »Lad os lytte til, hvad vælgerne sagde ved lokalvalgene og lægge vores forskelligheder til side et øjeblik. Lad os lave en aftale.«

Labour-toppen læser lokalvalgene på samme måde, men er dog sur over, at Mays regering har brudt »fortroligheden« om forhandlingerne ved at tale med pressen hen over weekenden.

En rød klud

Selv en »midlertidig« toldunion vil fungere som en rød klud på mange konservative brexit-tilhængere i Underhuset, og på Labours bænke er mange imod at give en hånd til May, da de hellere vil prøve at aflyse brexit med en ny folkeafstemning. Derfor er det ikke givet, at et kompromis får flertal.

Mays brexit-aftale med EU består af en juridisk bindende ”skilsmisseaftale” og en mere løs politisk erklæring om fremtiden. EU-toppen har tydeligt meddelt, at man ikke vil ændre et komma i skilsmisseaftalen, men at man er parat til at ændre i den politiske erklæring. May skulle også være parat til at love at følge EU’s varestandarder og regler for arbejderrettigheder, hvilket også kan ske uden at genåbne skilsmisseaftalen.

De britiske vælgere skal efter planen vælge 73 britiske medlemmer til EU-parlamentet torsdag den 23. maj, fordi briterne stadig ikke er ude af EU. Men de nye medlemmer indtager først deres poster til juli, og Theresa May håber angiveligt, at Storbritannien kan komme ud af EU før det.

Danmark står til at overtage et af de britiske mandater i EU-parlamentet og vil få 14 i stedet for 13 pladser, når/hvis briterne forlader EU.

EU-chefforhandler spår vigtig brexit-uge

Labour kritiserer Theresa May for utilstrækkelige indrømmelser

Medie: Briterne standser forberedelser til aftaleløst brexit

 

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere