EnergiWatch

Medie: Klimaindsatsen halter i regionerne

Kun én af landets fem regioner har indgået et samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening om at mindske sit klimaaftryk. Økonomi prioriteres over klima og miljø, lyder en forklaring. Det skriver A4 Medier.

Foto: Annelene Petersen/Ritzau Scanpix

Hvis man skal tro de seneste meningsmålinger, ryger miljø og klima til tops på listen over emner, som kan afgøre, hvor danskerne sætter deres kryds ved det kommende folketingsvalg.

Men i landets regioner mangler den grønne dagsorden for alvor at slå rødder.

Blot en enkelt region, Region Nordjylland, kan i dag kalde sig 'KlimaRegion', mens én anden, Region Hovedstaden, har ført klimaregnskab i de senere år. Det viser en rundspørge, A4 Medier har foretaget blandt landets regioner.

Ifølge Jens La Cour, EU- og miljøpolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, skyldes regionernes fodslæberi et altoverskyggende hensyn til økonomien, som trumfer hensynet til klima og miljø.

"Al kommunikation mellem staten og regionerne handler stort set om penge, og da staten ikke er interesseret i at pålægge regionerne klimavenlige tiltag, fordi det vil koste penge på regionernes drift, vælger man ikke at gå den vej," siger Jens La Cour til A4 Medier.

Der findes ingen generel opgørelse over, hvor stor en CO2-udledning de regionale arbejdspladser står for.

I 2010 blev Region Nordjylland udnævnt til Danmarks første KlimaRegion, da regionen indgik et samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening med en målsætning om at nedbringe CO2-udledningen fra driften med to procent om året frem mod 2025. Men på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside kan man læse, at det kun er lykkedes Region Nordjylland at reducere CO2-udledningen med gennemsnitligt 0,6 procent om året fra 2011 til 2017.

Desuden dækker CO2-udledningsregnskabet kun over direkte udledninger - for eksempel opvarmning af bygninger og brug af brændstof i regionens køretøjer - og ikke over udledningen forbundet med produktionen af indkøbte varer og tjenesteydelser.

Udviklingskonsulent i Region Nordjylland Mette Arleth fortæller, at regionen arbejder på at blive endnu mere klimavenlige gennem blandt andet klimavenligt byggeri og reduktion af energiforbruget. Men det kan være svært, når sparekniven er slebet, og besøgstallene på sygehusene er svære at forudsige.

"Fakta er, at desto flere patienter vi behandler, jo mere energi bruger vi. Både til varme og el, men også materialer og varer. Vi kunne jo sådan set godt begrænse energiforbruget og CO2-udledningen ved at behandle færre patienter, men det er jo naturligvis ikke en mulighed for regionerne," siger Mette Arleth til A4 Medier.

Venstre vil forhøje dummebøder for ikke at nå EU-klimamål

Klimaindsatsen går langt værre, end regeringen havde forudset

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere