EnergiWatch

Klimaindsatsen går langt værre, end regeringen havde forudset

Udviklingen er "ikke tilfredsstillende," siger klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). S og Å indkalder til samråd

Foto: /ritzau/AP/Martin Meissner/

Danmarks samlede CO2-udledning var i 2018 5,5 millioner ton højere, end regeringen havde forudset.

Det skriver Dagbladet Information på baggrund af tal fra den foreløbige Energistatistik, som Energistyrelsen offentliggjorde torsdag i sidste uge.

Ifølge regeringens Basisfremskrivning 2018 skulle Danmarks samlede udledninger af drivhusgasser i 2018 have været 46,4 millioner ton CO2. Men tallet var reelt 51,9 millioner ton CO2, viser den foreløbige Energistatistik.

Samme billede viste sig i 2017, hvor de danske CO2-udledninger skulle have været 48,3 millioner ton. Men reelt var tallet ifølge Energistyrelsen 51,4 millioner ton CO2.

Hos organisationen CARE kalder klimarådgiver John Nordbo de nye tal for "et wake up call af dimensioner" til regeringen og resten af Christiansborg.

"Det brænder virkelig på. Vi er alvorligt på vej i den forkerte retning. Og det handler ikke bare om, hvad der skal gøres i 2030, 2045 eller 2050," siger John Nordbo til Information.

Og Danmark bliver stadig mere sort. Både energiforbrug og CO2-udledning med henholdsvis 0,8 og 1,3 procent i 2018 i forhold til 2017, viser tallene.

Hvis der ikke bliver ændret kurs, betyder det ifølge CARE, at Danmark skal syvdoble hastigheden i sin indsats efter 2030.

"Det vil betyde, at vi som land skal reducere i et tempo, jeg nærmest ikke har fantasi til at forestille mig. Og det vil være forbundet med overordentligt store omkostninger," siger klimarådgiver John Nordbo fra CARE.

Klimarådets formand, Peter Møllgaard, er enig:

"Det er hverken økonomisk eller klimamæssigt hensigtsmæssigt smart at skubbe løsningerne længere ud i fremtiden," siger klimavismanden til Information.

Udviklingen er "ikke tilfredsstillende", siger klimaminister Lars Christian Lilleholt til Information. I lyset af de nye tal vil han nu droppe kullet tidligere end i 2030, som hidtil har været regeringens slutdato.

"Den grønne omstilling kan ikke vurderes ved at se på et enkelt år. Den skal vurderes ud fra den overordnede politiske kurs, der er sat. Man skal se på det lange seje træk, hvor vi arbejder mod klimaneutralitet i 2050," siger Lars Christian Lilleholt.

Socialdemokratiet og Alternativet har på baggrund af de nye tal indkaldt klimaministeren til samråd.

Den danske klimaindsats er "gået fra at være uambitiøs til at være pinlig," siger S-ordfører Jens Joel.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information)

Danmarks grønne omstilling tabte pusten i 2018

Regeringen vil regne på klimaeffekten af alle nye love

Mere fra EnergiWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 368 britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs