EnergiWatch

Løkke: Den globale opvarmning er vores største problem

Både statsministeren og hans udfordrer, Mette Frederiksen, ser klima som det vigtigste, de skal løse. (Opdateret kl. 14.15)

Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling

Der findes ikke nogen større politisk udfordring end de globale klimaforandringer. 

Sådan lyder det samstemmende fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, ved en konference torsdag arrangeret af tænketanken Mandag Morgen.

"Der findes ikke noget større problem. Det handler om menneskehedens overlevelse," siger Løkke.

"Der er i den grad brug for løsninger. Tiden er ved at rinde ud."

Mette Frederiksen er enig. Men hun mener, at regeringens mål om, at Danmark skal være CO2-neutralt i 2050 er for uambitiøst.

"Er tiden ikke til en ny klimalov med bindende mål, så vi år efter år kan vurdere, om vi når langt nok," lyder det fra S-lederen.

Begge politikere understreger, at det er vigtigt at være optimist og tro på, at man kan løse problemerne. Mette Frederiksen fremhæver blandt andet havvind og en succesfuld indsats mod vandspild.

Lars Løkke Rasmussen nævner de børn og unge, der har demonstreret mod klimaforandringer foran Christiansborg.

"Lige så glad som jeg er for de unges engagement, lige så bekymret bliver jeg over, at nogle af dem nærmest var angstfulde. Vi er nødt til at tro på at menneskeheden har styrke til at håndtere de her udfordringer," siger han.

Regeringen vil stoppe for nye indregistreringer af diesel- og benzinbiler i 2030. Men det giver et andet problem, påpeger Løkke. Bilafgifterne svarer nemlig til rundt regnet fem procent af statens indtægter.

"De 55 milliarder kan vi ikke undvære," mener statsministeren.

Socialdemokratiet foreslår blandt andet en "grøn investeringsfond" på 20 milliarder kroner, der skal operere på markedsvilkår, så den ikke koster statskassen penge.

"Vores CO2-aftryk er lille i forhold til resten af verden. Men vores muligheder er meget større," siger Mette Frederiksen.

CO2-udledningen nåede nye højder i 2018

Danfoss-boss nedtoner indtjening: "Det er nu, vi skal investere i fremtiden"

Mere fra EnergiWatch

”Meget svært” at diktere nye referencepunkter for gas

EU-Kommissionen arbejder på at lave et nyt – eller flere – benchmark for gasprisen i Europa. Dansk gasekspert er enig i, at flere benchmarks er en god idé, men sætter spørgsmålstegn ved, om den slags bare kan dikteres fra oven.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs