EnergiWatch

USA vil overhale Saudi-Arabien som verdens største energieksportør

Allerede senere i år vil USA vippe Saudi-Arabien af pinden som verdens største eksportør af energi, vurderer analyseselskab.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Chuck Bennett

USA er på vej til at overhale Saudi-Arabien, som verdens største eksportør af olie, flydende gas og olieprodukter, og det vil ske senere i år. Det vurderer analyseselskabet Rystad Energy ifølge CNN.

Denne milepæl vil blive nået drevet af USA produktion af skiferolie. Saudi-Arabien har siddet på tronen siden landet i 50'erne begyndte at sælge olie udenlands.

"Det er ganske enkelt bemærkelsesværdigt. Og for bare ti år siden var der ingen der troede det kunne være muligt," siger energistrateg i Rabobank Ryan Fitzmaurice til CNN.

I de seneste ti år er den amerikanske olieproduktionen takket være udnyttelsen af skiferoliefelter i Texas og North Dakota, mere end fordoblet og olieproduktionen i USA overgår dermed alle andre lande også Rusland og Saudi-Arabien.

Tilbage i 2015 løftede Kongressen eksportforbuddet af olie, der ellers havde været gældende i 40 år og siden da er eksporten eksploderet.

Rystad oplyser, at Saudi-Arabien i øjeblikket eksporterer 7 mio. tønder olie og 2 mio. tønder gas og olieprodukter. UA eksporterer dagligt 3 mio. tønder råolie og 5 mio. tønder flydende gas og olieprodukter.

Samlet venter Rystad at USA indhenter forskellen i løbet af i år. Ses der derimod kun på eksport af råolie vil Saudi-Arabien fortsat sidde solidt på den eksporttronen, vurderer Rystad.

Mere fra EnergiWatch

Brancheorganisationer hylder opgøret med hockeystaven

Tekniq Arbejdsgiverne og Dansk Fjernvarme er glade for, at regeringens hockeystav er lagt tilbage på hylden med et ambitiøst delmål på en CO2-reduktion på 50-54 pct. i 2025. Nu skal rammevilkårerne komme på plads, så selskaberne kan trække i arbejdstøjet.

Arla vil vinde tovtrækkeri om andelshavernes biogas

Andelsselskabet Arla sætter jagten ind på at skaffe adgang til landmændenes oprindelsesgarantier fra biogasproduktion. Forsker vurderer, at det kan blive svært for producenterne at få biogasgarantierne på egne hænder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs