EnergiWatch

USA vil overhale Saudi-Arabien som verdens største energieksportør

Allerede senere i år vil USA vippe Saudi-Arabien af pinden som verdens største eksportør af energi, vurderer analyseselskab.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Chuck Bennett

USA er på vej til at overhale Saudi-Arabien, som verdens største eksportør af olie, flydende gas og olieprodukter, og det vil ske senere i år. Det vurderer analyseselskabet Rystad Energy ifølge CNN.

Denne milepæl vil blive nået drevet af USA produktion af skiferolie. Saudi-Arabien har siddet på tronen siden landet i 50'erne begyndte at sælge olie udenlands.

"Det er ganske enkelt bemærkelsesværdigt. Og for bare ti år siden var der ingen der troede det kunne være muligt," siger energistrateg i Rabobank Ryan Fitzmaurice til CNN.

I de seneste ti år er den amerikanske olieproduktionen takket være udnyttelsen af skiferoliefelter i Texas og North Dakota, mere end fordoblet og olieproduktionen i USA overgår dermed alle andre lande også Rusland og Saudi-Arabien.

Tilbage i 2015 løftede Kongressen eksportforbuddet af olie, der ellers havde været gældende i 40 år og siden da er eksporten eksploderet.

Rystad oplyser, at Saudi-Arabien i øjeblikket eksporterer 7 mio. tønder olie og 2 mio. tønder gas og olieprodukter. UA eksporterer dagligt 3 mio. tønder råolie og 5 mio. tønder flydende gas og olieprodukter.

Samlet venter Rystad at USA indhenter forskellen i løbet af i år. Ses der derimod kun på eksport af råolie vil Saudi-Arabien fortsat sidde solidt på den eksporttronen, vurderer Rystad.

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs