EnergiWatch

Roskilde satser på klimabusser: Vi skal være modige

Som den første kommune skifter Roskilde alle dieselbusser, der kører i byen, ud med eldrevne busser.

Det kræver en stor indsats, men Enhedslisten er på vej i den helt rigtige retning, når partiet med en ny klimaplan vil skifte busser og biler, der kører for det offentlige, ud med varianter, der ikke forurener luften.

Det mener borgmester i Roskilde Kommune Joy Mogensen (S).

Kommunen har besluttet at køre alle dieselbusser i garagen og i stedet indsætte elektriske busser. Udskiftningen omfatter kun de busser, der kører i byen i Roskilde - og ikke rutebilerne på landet.

"Det er det, vores klima har brug for. Vi er nødt til at være modige og turde implementere de teknologier, vi har forsket i gennem mange år."

"Vi har brugt rigtig lang tid i Roskilde på at fortælle borgerne, at vi gør det her, fordi det har vores klima brug for. Men der er jo også nogle fordele - for eksempel kommer busserne overhovedet ikke til at forurene luften i byen. Til gengæld beder vi om lidt tålmodighed den første tid," siger Joy Mogensen.

Enhedslisten fremlægger onsdag en stor klimaplan. Heri fremgår det, at partiet vil forbyde nye diesel- og benzinbiler fra 2025, og fra 2030 må busser og biler, der kører for det offentlige, ikke forurene.

De første elbusser i Roskilde begynder at køre i april i år.

Roskilde Kommune oplyser, at firmaet Umove, som kører busserne for Movia, har købt en grund i Roskilde, hvor det har bygget et garageanlæg til sine busser. Her kan busserne blive opladet.

"Det er første gang, denne teknologi kommer til at køre på vejene i så stort et omfang," siger Joy Mogensen og understreger, at der kan komme tekniske udfordringer undervejs.

Derfor sker skiftet til elbusser gradvist, og det kan blive nødvendigt at ændre på planerne for omstillingen undervejs.

Regeringens klimaplan samler støv: S efterlyser grønne forhandlinger

Siemens vinder Movia-udbud om ladestandere

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs