EnergiWatch

Rød blok uenige om graden af kontrol med klimamål

S bakker op om de seks principper i borgerforslaget til en ny klimalov. Men partiet er tilfreds med femårige delmål, mens resten af rød blok ønsker bindende mål for hvert år.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Rød blok er enige om at støtte de overordnede principper i borgerforslaget om en ny klimalov, der skal til afstemning i Folketingssalen.

Men der er ikke enighed om, hvor hyppigt de nationale delmål, der skal sikre overholdelse af Paris-aftalen i år 2050, skal vurderes i forhold til, om Danmark er på rette vej, skriver Altinget.

Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, vil lade det være op til en forhandling mellem partierne, om det skal være femårige delmål, eller om der kan gå længere tid, før der tages stilling til, om Danmark lever op til ambitionerne.

"Det må være op til den konkrete forhandling, om alle mål skal være femårige, eller om nogle skal være tiårige," siger Jens Joel til Altinget.

Men sådan ser resten af oppositionen dog ikke på situationen.

Både SF, Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten ønsker nemlig, at en eventuel klimalov kommer til at indeholde hyppigere og mere ambitiøse vurderinger af, om Danmark lever op til de langsigtede mål i Paris-aftalen.

Og her lyder det fra partierne, at det ikke er nok at revurdere og opdatere klimamålene hvert femte år, som både S og forfatterne bag borgerforslaget lægger op til. Det skal i stedet ske en gang om året, lyder det fra partierne. Blandt andet SF, der gerne ser, at man går endnu længere, end borgerforslaget tilsiger.

"Vi mener, at der skal være bindende mål for hvert år, så man hele tiden kan sikre, at klimapolitikken bliver justeret, så vi når målene," siger Pia Olsen Dyhr til Altinget.

Der er ikke udsigt til, at klimaloven bliver vedtaget på denne side af det kommende folketingsvalg. Regeringspartierne og DF har nemlig allerede afvist at støtte forslaget.

Forslagsstillerne til borgerforslaget har lagt op til, at de nationale delmål skal nedfældes med en femårig kadence i mindst 15 år.

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Altinget ****

Lilleholt: Borgerforslag om klima slår en åben dør ind

Borgere tvinger politikerne til at tale klimalov 

Mere fra EnergiWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 368 britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs