EnergiWatch

Dansk Energi: Vi skal have meget mere sol og vind

Et opgør med modstanden mod vindmøller på land er nødvendigt, hvis vi skal leve op til Paris-aftalen, mener organisationen.

Foto: Vestas

Om 11 år skal Danmark producere over 6 gange så meget strøm fra havvindmøller som i dag, en tredjedel mere fra vindmøller på land og 16 gange så meget strøm fra solceller.

Det er langt mere, end der indgår i Folketingets energiaftale fra sidste år. Den lægger op til 2-3 gange så meget havvind som i dag og sætter et loft over antallet af vindmøller på land, som reelt gør en udbygning umulig.

Men en langt større udbygning er en forudsætning for, at Danmark gør sin del for at leve op til målene i Paris-aftalen om at begrænse den globale opvarmning til 1,5-2 grader, mener brancheorganisationen Dansk Energi på baggrund af en frisk analyse af behovet for vedvarende energi i hele Nordvesteuropa frem til 2030. Det skriver Politiken onsdag.

Planlægning skal gå hurtigere

Derfor skal planlægningen af både vind- og solenergiprojekter gå meget hurtigere, mener Dansk Energi. Og organisationen foreslår et opgør med modstanden mod at opstille vindmøller på land.

"Den store udbygning er den eneste måde, hvor vi kan komme i mål i forhold til Paris-aftalen på basis af de teknologier, der er til rådighed i dag. Det er, hvad vores model når frem til, når man beder den finde den bedste løsning," siger Kristine van het Erve Grunnet, som er branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi, til Politiken.

På basis af Energistyrelsens Teknologikatalog bygger modellen blandt andet på, at al vind- og solstrøm i 2025 vil være billigere end strøm produceret på kul og naturgas. Det skyldes både billigere grøn teknologi og stigende priser på CO2-kvoter i EU.

Billigere end sort strøm

Strøm fra vindmøller på land er allerede i dag billigere end sort strøm, og det vil fortsat være billigere end havvind og sol mindst frem til 2035.

Dette ’grønne’ scenarie forudsætter, at grøn strøm kommer massivt ind i industri, transport og i varmesektoren, blandt andet i form af elbiler og varmepumper. Udfordringen er at sikre, at der er grøn el nok.

Denne artikel er videredistribueret af Ritzau på vegne af Politiken.

Mere fra EnergiWatch

Shell afviser at forholde sig til sviner mod dansk raffinaderi

Crossbridge Energy undersøgte raffinaderiet fuldt ud forud for overtagelsen, siger talsperson fra Shell. Talspersonen forholder sig imidlertid ikke til, at raffinaderiet kritiseres i hårde vendinger i en intern mail sendt af en kommunikationsansat hos Shell.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs