EnergiWatch

SF: Ny kommission skal få danskerne til at spise klimavenligt

En ny kommission skal hjælpe danskerne med at spise mere klimavenligt og mindske madspild, lyder forslag fra SF.

Foto: Scott Applewhite/AP Photo/Polfoto

Danskerne skal spise langt mere klimavenligt.

Det mener SF, der vil have nedsat en fødevare-klimakommission beståede af eksperter, der inden for et år skal komme med konkrete forslag til, hvordan danskerne kan gøre indholdet i madkassen og på tallerknerne mere grønt.

"Vi skal gøre det så nemt og naturligt som muligt for alle at vælge den klimavenlige løsning, når vi står i supermarkedet og skal købe ind til aftensmaden," siger Pia Olsen Dyhr, klimaordfører og formand for SF, til Altinget.

SF har sat et mål om, at landbrugets udledning af drivhusgasser skal reduceres med 25 procent i 2030 sammenlignet med i dag. Og skal det ske, skal der grundlæggende ændres på, hvad danskerne spiser, lyder det.

"Det er ikke nok at gøre enkelte fødevarer som eksempelvis oksekød lidt dyrere. Vi skal helt grundlæggende gøre det billigere og nemmere at vælge den klimavenlige løsning og dyrere at gøre det modsatte," siger Pia Olsen Dyhr til Altinget.

Kommissionen skal desuden se på, hvordan producenter kan få incitamenter til at producere så klimavenligt som muligt, ligesom den skal komme med forslag til, hvordan madspild begrænses.

Her er SF åben for at forbyde supermarkeder at smide mad ud, men kommissionen skal også se på producenterne og forbrugerne, så madspild undgås i alle led.

Hos Alternativet forstår man dog ikke, hvorfor SF foreslår, at fødevare-klimakommissionen skal arbejde i et helt år.

"Jeg er generelt lidt bekymret for kommissioner, for ofte trækker de jo tiden ud. Og vi har travlt med klimaindsatsen," siger klimaordfører i Alternativet, Christian Poll, til Altinget.

Venstre afviser helt forslaget fra SF.

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Altinget ****

Debat: Husk guldgruben af CO2-besparelser i bygninger

Indsamling af emballageplast fra husholdninger er dyrt og giver tvivlsom miljøgevinst

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere