EnergiWatch

May står fast: Storbritannien forlader EU 29. marts

Prøveballonerer om enventuel forlængelse af udtrædelsen er dalet til jorden.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Jessica Taylor

Storbritannien vil forlade EU den 29. marts. Det fastslår premierminister Theresa May onsdag i det britiske Underhus.

Hun afviser dermed spekulationer om, at landets udtræden kan udsættes.

Avisen The Telegraph har citeret tre unavngivne EU-kilder for, at britiske embedsmænd skulle have haft mange "følere ude".

De skal også have opsendt "prøveballoner" omkring en eventuel forlængelse af EU-traktatens artikel 50, som fastsætter rammerne for en udtræden af EU. Det er her, det fremgår, at der går to år, fra et land meddeler sin udtræden, til det skal effektueres.

May understreger igen onsdag, at hun presser på over for EU's ledere for at få forsikringer, som skal mindske britiske bekymringer over brexitaftalen.

"Jeg har været i kontakt med europæiske ledere for at få udmeldinger, som kan mindske bekymringerne i Storbritannien i forbindelse ved brexitaftalen," lyder det fra premierministeren.

Dermed gentager hun advarsler mod et hårdt brexit, hvor Storbritannien træder ud uden en aftale om landets fremtidige relationer til EU.

"Diskussionerne med de europæiske ledere har vist, at det er muligt at få flere tydeliggørende udmeldinger om bagstopperen," siger hun.

Bagstopperen er en nødplan for forholdene omkring grænsen til Irland. Den skal ifølge medlemslandene kun træde i kraft, hvis parterne ikke inden en overgangsperiode har indgået en aftale om det fremtidige forhold.

Det britiske parlament var onsdag eftermiddag samlet i Underhuset, hvor Theresa May svarede på spørgsmål.

I samme ombæring vedtog parlamentet et beslutningsforslag. Formålet med forslaget er at begrænse den tid, premierministeren har til at komme med en alternativ plan, hvis hendes brexitaftale bliver afvist.

I stedet for 21 dage får hun ifølge forslaget kun tre dage.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters forventes forslaget ikke direkte at kunne omstøde loven om de 21 dage, som May har krav på. Men det lægger yderligere politiske pres på premierministeren.

Underhuset stemmer ifølge planen om brexitaftalen tirsdag den 15. januar.

May bekræfter: Parlamentet stemmer om brexit-aftale 15. januar

209 britiske parlamentarikere vil udelukke hårdt brexit

Mere fra EnergiWatch

Norsk Lundin-chef går af

Kristin Færøvik, der hidtil har været adm. direktør for olieselskabet Lundin Energy i Norge, fratræder ved udgangen af måneden.

Vattenfall frabeder sig flere udbudslotterier

Fremtidige udbud af dansk havvind bør fokusere på kriterer som systemintegration og grøn profil snarere end på evnerne udi at være heldig i en lodtrækning, mener det svenske energiselskab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs